Amersfoortse moskee kookt voor anderen: 'De iftar moet altijd kunnen, ook als je weinig te besteden hebt'

Amersfoort - De stoelen in de vergaderruimte van de Rahman Moskee in Amersfoort zijn tot het plafond opgestapeld en hebben ruimte gemaakt voor rijen tafels met bakjes, tasjes, dadels, brood en flesjes yoghurtdrink. Uit de keuken komt de geur van linzensoep. Een groepje van acht vrouwen is druk bezig met het bereiden van de iftar, maar niet voor zichzelf. “Omkijken naar anderen is heel belangrijk”, legt Tülay Bilgic uit.
Die maaltijden worden bezorgd bij mensen die het zelf niet kunnen bereiden. “Dan moet je denken aan oude mensen, maar ook mensen die ziek of kwetsbaar zijn”, legt Bilgic uit. Dat gaat om ongeveer 35 pakketten per dag, soms meer, soms iets minder. “Het is een redelijk stabiel aantal mensen dat ons weet te vinden en ook hulp wil vragen.”
De mensen die zo'n maaltijd aanvragen zijn niet allemaal leden van de moskee. "Ze komen uit de hele stad, ook niet moslims vragen om een maaltijd", zegt Tülay met een glimlach. Dat is precies de bedoeling. "We willen een verbindende factor zijn, er zijn voor mensen die ons nodig hebben."

Bezinning

De iftar is een van de belangrijkste momenten van de dag tijdens de ramadan. Het is de maaltijd die meteen na zonsondergang genuttigd mag worden. “Maar de Ramadan gaat over veel meer dan niet eten”, legt Bilgic uit.
De ramadan is de heilige negende maand op de islamitische kalender, waarbij moslims gedenken dat Mohammed de eerste openbaring kreeg die de basis van de Koran vormt. Het meest bekende onderdeel is het vasten waarbij tussen zonsopkomst en -ondergang niet gegeten mag worden. “Met je lichaam en je ziel ga je terug naar de basis van het geloof”, legt Bilgic uit. “Het is een maand van bezinning.”
Eén van de vrijwilligsters legt uit dat het een moment van stilstaan is. “Je bent altijd druk, met school, je werk of iets anders”, zegt ze. “Tijdens de Ramadan ga je terug naar wat belangrijk is.” Dat is god, legt ze uit, maar ook tijd met dierbaren en je naasten. “Je doet het voor jezelf, maar wel met mensen die je dierbaar zijn.”

Dubbele functie

“Het mooie aan dit project is dat we iets kunnen doen voor anderen en meteen jonge vrouwen binnen de moskee kunnen leren koken”, legt Imran uit. “Zo heeft het eigenlijk dubbel nut.” Samen met drie andere vrouwen staat ze in de keuken het hoofdgerecht van de dag te bereiden.
Dat bestaat vandaag uit rijst, boontjes, kruiden, ui en nog enkele ingrediënten. “We hebben dit jaar wel goed na moeten denken over wat we maken. Soms gebruiken we ook restjes van de dag ervoor voor een nieuw gerecht.”
Want net als in de rest van Nederland moeten ze bij de moskee ook opletten wat ze uitgeven. “Boodschappen zijn duur geworden en daardoor moeten we wel opletten wat we doen”, legt ze uit. “We gebruiken bijvoorbeeld minder kruiden of slaan we bepaalde producten groter in, omdat het voordeliger is.” Niet alleen de ingrediënten, ook al het verpakkingsmateriaal is een behoorlijke kostenpost.
Toch merken ze weinig beperkingen in het organiseren van de iftar voor de buurt. “Er zijn veel mensen die donaties doen, omdat ook zij het belangrijk vinden.” En daar is ze maar wat blij mee: "Als wij op moeten letten met geld moeten de mensen thuis het ook. De iftar moet je altijd kunnen eten, ook als je minder te besteden hebt."

Thuisbezorgd

Na het koken wordt alles in bakjes verpakt en gaan de maaltijden in tassen. Zo’n tas wordt gevuld met soep, brood, een bak rijst met bonen en gehakt en natuurlijk een dadel. “We proberen zoveel mogelijk af te wisselen, maar de basis is vaak hetzelfde”, zegt Tülay.
De maaltijdpakketten worden vervolgens door jonge mannelijke moskeeleden bezorgd. Thuisbezorgd tijdens de ramadan. Het aanmelden gaat anoniem, en dat is volgens Bilgic nodig. “Er zit bij mensen toch een soort van schaamte dat je hulp moet vragen. Wij zijn blij dat deze mensen ons kunnen vinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.