Waarom het zo vaak misgaat op het dak: 'Geen enkel zonnepaneel is het waard ervoor te sterven'

© ANP / Hollandse Hoogte / Gerard Til
Zeist - Er gebeuren te veel ongelukken met installateurs van zonnepanelen. Dat zeggen de Arbeidsinspectie en brancheverenigingen. Gisteren nog raakte een monteur zwaargewond nadat hij in Zeist van een dak viel, iets dat volgens de Arbeidsinspectie "schering en inslag" is. Brancheverenigingen pleiten er daarom voor dat alleen erkende installateurs het dak nog op mogen. "Geen enkel zonnepaneel is het waard ervoor te sterven", zegt Wijnand van Hooff van Holland Solar.
Veertig ongelukken in de afgelopen anderhalf jaar en vijf doden in de laatste drie jaar; de cijfers liegen er niet om. De verklaring voor het hoge aantal ongelukken is simpel, aldus woordvoerder Jeroen Toet van de Arbeidsinspectie: "Omdat er te weinig veiligheidsmaatregelen worden genomen om een val te voorkomen."
Waarom gebeurt dat dan niet? Toet weet het niet zeker, maar heeft wel een vermoeden. "Ik denk toch dat mensen snelheid boven veiligheid verkiezen. Want het kost tijd om jezelf te zekeren of een dakrandbeveiliging op te bouwen. Dat mag natuurlijk niet aan de orde zijn, maar het gebeurt toch."

'Beunhazen op het dak'

Het is nog te vroeg om te zeggen waardoor het gisteren in Zeist mis ging. Eerst moet onderzoek gedaan worden om helder te krijgen wat er precies is gebeurd. Maar volgens de Arbeidsinspectie valt wel in algemene zin te stellen dat dit soort ongelukken bijna altijd komt doordat veiligheidseisen niet goed worden nageleefd. "Als je je aan die regels houdt, is de kans op een ongeval miniem", vertelt Toet.
Bij ondernemersvereniging Techniek Nederland zijn ze het daarmee eens. Ook zij signaleren tientallen ongelukken bij het plaatsen van zonnepanelen. Volgens voorzitter Doekle Terpstra is een belangrijke reden daarvoor het aantal "beunhazen" dat de daken opgaat. "Doordat er steeds meer zonnepanelen worden gelegd, zijn er ook meer beunhazen actief", stelt hij.
Als het aan Terpstra ligt, komt daar zo snel mogelijk een eind aan. Een verplichte 'erkenningsregeling voor zonnestroominstallateurs' moet daarvoor zorgen. Want op dit moment mag iedereen een zonnepaneel installeren, gecertificeerd of niet. "Zo'n verplichting kan veel onveilige situaties voorkomen."
Het kan niet zo zijn dat er vanwege tijdsgebrek dan maar niet opgeleid wordt
Wijnand van Hooff, directeur Holland Solar
Dat geeft meteen een ander probleem, want hoe leid je op korte termijn voldoende mensen op? Er is nu al een tekort aan installateurs en de sector zit in de lift, getuige de snelle groei van het aantal geplaatste zonnepanelen. Vorig jaar werden er 30 procent meer gelegd dan het jaar ervoor en de rek lijkt er voorlopig nog niet uit.
Dat merken ze ook bij branchevereniging Holland Solar, beaamt directeur Van Hooff. "Dat is inderdaad een probleem." Gebrek aan tijd en mankracht is volgens hem echter geen excuus om mensen dan maar onopgeleid het dak op te sturen. "Geen enkel zonnepaneel is het waard ervoor te sterven of voor in het ziekenhuis te belanden. Ieder ongeluk is er één te veel."
Daarom zijn de brancheverenigingen, de Arbeidsinspectie en andere betrokken instanties nu aan het kijken hoe het veiliger kan. "Wij zetten ons er voor in dat ongelukken niet meer voorkomen in een markt die zo snel groeit en waar dus ook snel nieuwe mensen nodig zijn", zegt Van Hooff. "Want het kan niet zo zijn dat er vanwege tijdsgebrek dan maar niet opgeleid wordt. Daar wil ik me hard voor maken."

Register voor installateurs

Om dat te bereiken pleit Techniek Nederland ervoor om zonnepaneel-installateurs toe te voegen aan het Centraal Register Techniek. Daar moet je dan instaan om een zonnepaneel te mogen plaatsen. "Op die manier kunnen mensen erop vertrouwen dat zonnepanelen veilig geplaatst worden én goed werken", aldus Terpstra.
Tot het zover is, roept hij consumenten op zelf ook hun verantwoordelijkheid te nemen. "Want iedereen kan begrijpen dat dit technisch vakwerk is. Dat laat je dus alleen uitvoeren door een erkend bedrijf", is Terpstra stellig.
Bij de Arbeidsinspectie kijken ze juist naar de werkgevers. Want zij moeten volgens Toet een veilige werksituatie creëren voor hun werknemers. "De arbowet is vrij duidelijk over wat je moet doen. Uiteindelijk is het aan de werkgevers zelf hiermee aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.