8 jaar cel geëist tegen dader verkrachting Breukelen voor nieuwe verkrachting tijdens proefverlof

Politie-onderzoek in maart 2018
Politie-onderzoek in maart 2018 © Petershotnews.nl
Breukelen - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 8 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 50-jarige man die vorig jaar een vrouw verkracht zou hebben in Alkmaar. In 2017 was de verdachte al eens veroordeeld tot 7 jaar cel voor het meerdere keren verkrachten en ontvoeren van een vrouw uit Breukelen. Tijdens zijn proefverlof zou hij opnieuw de fout zijn ingegaan.
Het slachtoffer had op vrijdag 29 juli 2022 afgesproken met de man, die ze goed kende. De twee waren ooit collega's en het slachtoffer vertrouwde de man volledig. Op een gegeven moment sloeg de sfeer die avond om. Nadat het slachtoffer in eerste instantie met instemming was vastgebonden, bedreigde en mishandelde de verdachte haar. Volgens het Openbaar Ministerie maakte hij misbruik van de afhankelijke situatie waarin het vastgebonden slachtoffer zich bevond.

Onverwachts machtsvacuüm

De man had op die manier "een onverwachts machtsvacuüm gecreëerd waaraan het slachtoffer zich niet meer kon onttrekken", waarna hij haar verkrachtte, stelt de officier van justitie. Het OM rekent hem dan ook zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat het slachtoffer in hem had.
Daarnaast vond de verkrachting in haar eigen huis plaats, een plek waar iemand zich volgens het OM bij uitstek veilig zou moeten voelen. Ook de omstandigheden wegen zwaar mee. "Terwijl zij was vastgebonden, sloeg hij haar, kneep hij haar keel dicht en drong hij haar lichaam binnen", zegt het OM.
Bij de strafeis is meegenomen dat de man al eerder veroordeeld is voor een verkrachting en dat hij in voorwaardelijke invrijheidsstelling liep toen hij deze daad pleegde. "Het is uitermate zorgwekkend dat de verdachte zo snel is gerecidiveerd", aldus de officier van justitie.

Extra maatregel

Door de combinatie van de ernst van het feit, de strafverzwarende omstandigheden, het strafblad van de verdachte en de veiligheid van de samenleving is het OM tot een strafeis van 8 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf gekomen. Daarnaast wordt de rechtbank gevraagd een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen voor wanneer deze straf ten einde is, om recidive te voorkomen.
Uit een psychologisch onderzoek bij de verdachte zijn geen stoornissen naar voren gekomen, waardoor er geen tbs met dwangverpleging is geëist. "Maar desondanks maken wij ons natuurlijk wel zorgen over wat de verdachte gaat doen als hij weer vrijkomt." De maatregel na zijn straf zorgt ervoor dat er nog wel controle op de verdachte mogelijk is en dat de samenleving zo tegen hem beschermd kan worden, zegt het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.