Een krater en juridisch getouwtrek: de stand van zaken 1 jaar na de flatexplosie in Bilthoven

Bilthoven - Een houten afzetting, dichtgespijkerde ramen en een enorm gat waar vandaag een jaar geleden nog het middenstuk van een flatgebouw stond. De troosteloze aanblik van de ontplofte flat aan de Weegschaal in Bilthoven doet de wijk geen goed. En het blijft voorlopig wachten op verbetering. Het is na een jaar tijd nog steeds onduidelijk wat er met het overgebleven pand gaat gebeuren.
Een jaar geleden vond er een gasexplosie plaats aan de Weegschaal in Bilthoven.
Het begint vorig jaar met een gaslek dat ontstaat tijdens rioolwerkzaamheden. Enkele momenten later is er een kleine explosie. Daarop ontruimt de brandweer alle woningen. Verslaggever Jan-Gerrit van Wijhe van RoadTV neemt op hetzelfde moment een video op. Dan gaat het echt mis. Door een vonk ontploft het opgehoopte gas. Deze grote explosie veroorzaakte een enorm gat in de gevel van het gebouw. Vijf brandweerlieden en twee politieagenten raken gewond. En in één klap zijn 27 huishoudens dakloos. De video gaat heel Nederland over, want dit soort explosies zijn zeldzaam en levensgevaarlijk.
Onder het puin
Dat laatste weet brandweerman Peter Dekker maar al te goed. Op het moment van de explosie is hij in het gebouw aanwezig. Hij komt samen met een collega vast te zitten onder het puin. "Toen was het ineens zwart en stoffig om ons heen en lagen we ergens onder het puin. Nadat er ook nog vuur om me heen verscheen wist ik niet meer zeker of ik er wel onderuit zou komen."
Wonder boven wonder vallen de verwondingen van Peter en zijn collega's mee. In de 33 jaar dat hij bij de brandweer werkt, heeft Peter nog nooit zo'n grote ontploffing gezien. "Deze was voor mij nieuw en ik hoef hem ook niet nog een keer mee te maken."
Onbewoonbaar complex
Wanneer je nu langs de flat loopt, ziet het er troosteloos uit. Houten platen voor de ramen en een houten schutting zodat niemand het pand kan betreden maken het er niet vrolijker op. Overbuurvrouw Riny wordt er niet vrolijk van. "Ja, het ziet er niet uit. En we weten ook niet of het gesloopt of herbouwd wordt. Daarnaast zijn er onlangs tijdens een storm een paar van die houten platen afgewaaid en die kwamen op auto's terecht. Dat is wel heel vervelend."
Ondertussen is wel duidelijk wat de oorzaak is van het gaslek. Uit onderzoek van de VRU blijkt dat een monteur van een rioleringsbedrijf door een gasleiding heeft gezaagd. Maar wie de vonk heeft veroorzaakt die tot de ontploffing leidde, blijft onduidelijk. Verzekeraars zijn daardoor nog steeds aan het steggelen over wie er voor de kosten op moet draaien. Om die reden willen veel oud-bewoners niet met de pers praten om dit proces niet te verstoren.
Woonstichting SSW kan nu nog niet zeggen hoe het verder gaat. "Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat er met het gebouw gaat gebeuren. SSW is nog met de verzekeraar in gesprek over de voorwaarden die verbonden zijn aan uitkering van de geleden schade. Afhankelijk van de uitkomsten van die gesprekken, en in afstemming met de gemeente De Bilt, zal besloten worden of sloop en nieuwbouw tot de mogelijkheden behoort, of dat herbouw de enige mogelijkheid is. SSW streeft er naar zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over de toekomst van het gebouw. Aangezien de gesprekken nog lopen kunnen we nu niet zeggen wanneer er duidelijkheid is en wanneer werkzaamheden kunnen starten. "