Urn uit vroege middeleeuwen in Amerongen gevonden

© Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Amerongen - In een moestuin in Amerongen is een urn met menselijke resten uit de vroege middeleeuwen - de 5e tot de 7e eeuw na Christus- gevonden. De urn maakt deel uit van een nog niet eerder ontdekt grafveld. De gemeente Utrechtse Heuvelrug spreekt van een opmerkelijke archeologische vondst.
Uit die periode van de middeleeuwen is volgens de gemeente nog niet veel bekend. "Voor ons is de vondst heel bijzonder", vertelt Peter Weterings, gemeentelijk archeoloog van de Utrechtse Heuvelrug. "We zijn niet onbekend met grafvelden uit die periode, in Leersum zit er één en in Rhenen zijn er twee bekend. We wisten dat er ook in Amerongen eentje zou moeten liggen, maar we wisten niet precies waar."

Spitten in de moestuin

Een inwoonster uit Amerongen vond de urn per toeval in februari. Weterings: "Zij was een gat aan het spitten in haar moestuin. Dat gat was toevallig iets dieper dan normaal. Toen stuitte ze op archeologische resten. Eerst had ze niet door dat het een pot was, maar dat werd vrij snel duidelijk."
De inwoonster meldde de vondst bij de gemeente. Weterings: "In zo'n geval ga ik meteen ter plaatse. Op de foto in haar mail kon ik al zien dat het een oude pot was." Later bleek dat er menselijke resten in de pot zaten. "We zagen dat er wat uit de urn gevallen was. Wat er nog in zat, bleken verbrande, menselijke botjes te zijn."
© Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Weterings deed verder onderzoek in de moestuin, om te kijken of er nog onderdelen van de urn in de tuin lagen. "Toen troffen we puur toevallig nog een tweede pot aan. Het is niet bekend wat daar in zit."
De pot heeft hetzelfde type aardewerk als de urn. De komende tijd onderzoekt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wat er in deze pot zit. Weterings: "We richten ons nu op het uitprepareren van de pot. Ook gaan we ervoor zorgen dat het grafveld zo goed mogelijk blijft liggen. Als archeoloog streef je altijd naar behoud ter plaatse; het liefst graaf je zo min mogelijk op. Als je iets uit de grond haalt, moet je er iets mee. Over tien jaar zijn er misschien betere onderzoeksmethoden, en kunnen we archeologische vondsten beter veilig stellen"
De vindplek wordt genoteerd in het archeologisch informatiesysteem, waar alle vondsten worden bijgehouden. Het is de bedoeling dat de urn op termijn te zien is voor publiek. Wetering: "Maar hoe en wanneer precies is nu nog niet duidelijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.