Kinderen stemmen op beste kinderboek in Maarssen: 'Spannend maar niet te eng'

© RTV Utrecht
Maarssen - Een grote bus volgeplakt met boeken rijdt door het land om lezen onder de aandacht te brengen. Vandaag stopt de Kinderjury Boekenbus bij basisschool de Kameleon in Maarssen. En de naam verklapt het al: de kinderen vormen de jury en bepalen welk kinderboek het meest in de smaak valt. "Eentje die heel spannend is, maar niet te eng."
Enthousiast rent groep 5 over het schoolplein naar de bus. Sommige kinderen weten al direct op welk boek ze gaan stemmen maar voor diegene die het nog niet weten zijn er allerlei spellen bedacht. Zo moeten de leerlingen scènes in kijkdozen koppelen aan het goede boek en spelen ze een quiz om erachter te komen welk boek het meest bij ze past. Als ze vaak lezen volgen ze het bordje naar links, als ze minder vaak lezen volgen ze het bordje naar rechts en zo eindigen ze bij een reeks passende boeken.
De kinderjury is kritisch, blijkt op het plein Maarssen. Een goed boek moet aan heel wat voorwaarden voldoen. "Er moeten mooie plaatjes in zitten en leuke sprookjes", zegt James. Zijn klasgenootje Thomas vindt belangrijk dat het spannend is. "Dat het eerst niet goed afloopt en dan toch wel", zegt hij. Verder moet het grappig zijn en houden de kinderen ook van een beetje magie.

Boeken of schermen

De organisatie wil met de boekenbus kinderen aansporen om meer te lezen. "We hopen dat kinderen het plezier in lezen terugvinden of oppakken en niet per se hun scherm erbij pakken", vertelt Suzanne Bank van de Kinderjuy Boekenbus vanaf het schoolplein terwijl de kinderen achter haar druk bezig zijn met stemmen.
"Bij een boek word je in een verhaal getrokken. Kinderen leren echt te beleven en leren daardoor emoties vanuit een ander perspectief te herkennen. Lezen brengt je rust en geeft je een momentje voor jezelf en dat gunnen we eigenlijk elk kind in Nederland", zegt Bank. Op elke school laat het team een paar boeken achter voor de schoolbibliotheek om ook via die weg lezen te stimuleren.
Sommige kinderen uit de klas lezen best veel. "Boeken over paarden, spannende boeken, dikke boeken, dunne boeken, boeken met avonturen." Maar niet alle kinderen zijn fan van boeken. "Ik vind lezen soms leuk. Als ik het niet zo leuk vind, pak ik het boek ook niet meer."

Stemmen

Groep 5 heeft alle spellen gedaan en iedereen weet ondertussen op welk boek hij gaat stemmen. De kinderen staan met z'n allen rond de picknicktafel en de twijfelaars overleggen nog een laatste keer met een vriendje of vriendinnetje. Dan gaan de stemmen in een grote stembus. Op 17 mei worden de winnaars bekend gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.