Annemieke vindt middeleeuwse urn in haar moestuin: ‘Heel toevallig dat ik precies op die plek groef’

© Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Amerongen - Annemieke Huibers was nietsvermoedend aan het werk in haar moestuin in Amerongen toen ze iets hards voelde. Wat voor voorwerp het was wist ze niet, maar ze dacht gelijk: dit zou weleens iets bijzonders kunnen zijn. Later bleek dat Huibers een urn met menselijke resten uit de middeleeuwen had gevonden. De urn maakt deel uit van een nog niet eerder ontdekt grafveld. "Er ontbrak steeds een puzzelstukje, dat nu gevonden is."
"Ik groef een wat diepere kuil om wat tuinafval kwijt te raken. Dat doe ik één keer per jaar, maar dit keer stuitte ik op iets hards", vertelt Huibers. "De urn viel deels om, waardoor de inhoud er een klein beetje uitviel. Toen dacht ik: ho, wacht, dit is niet de bedoeling! Ik heb het er weer terug in gestopt."
© Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Bom uit de Tweede Wereldoorlog

Huibers had het idee dat ze iets bijzonders had gevonden. "De vorm, de kleur... Je zag eigenlijk direct dat het iets heel ouds was." De vrouw uit Amerongen nam het zekere voor het onzekere en belde eerst de politie. "Ik zag niet gelijk dat het een pot was, omdat ik alleen de bovenrand kon zien, een ronde vorm. Voor hetzelfde geld was het een bom uit de Tweede Wereldoorlog, je weet niet wat er hier beland is. Hier bij de Grebbeberg is er erg gevochten." De politie kwam langs om te kijken of het nog onbekende object iets gevaarlijks was, maar al snel bleek dat niet het geval te zijn.
Nadat Huibers contact opnam met de gemeente en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bleek het een urn met menselijke resten uit de vroege middeleeuwen te zijn. "Mijn tuin is zo'n 100 vierkante meter groot, en de urn is denk ik zo'n 20 bij 25 centimeter. Het is ontzettend toevallig dat ik precies op die plek een kuil groef. Ik had net zo goed een meter ernaast kunnen graven, dan was ik niets tegengekomen."

Tweede pot

"De gemeentelijk archeoloog en de Rijksdienst deden na de vondst onderzoek in mijn tuin. Toen vonden ze op enkele centimeters van de urn in één keer een tweede pot. Dat was één grote verrassing, we hadden nooit verwacht dat er zo dicht naast elkaar nóg iets gevonden zou worden. De bedoeling was om bodemonderzoek te doen om te analyseren uit welke tijd de urn kwam."
De urn maakt deel uit van een nog niet eerder ontdekt grafveld. "Het was al bekend dat er een missend grafveld was, dat deze nu waarschijnlijk gevonden is, is heel bijzonder. Het is een soort puzzel waarvan een stukje ontbrak. Dat lijkt nu gevonden te zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.