Joods monument weer terug in Zeist, met 51 nieuwe namen

© Gemeente Zeist
Zeist - Het Joods monument is vandaag weer teruggeplaatst in het Walkartpark in Zeist. De vorige keer stonden er 102 namen van slachtoffers van de Holocaust uit Zeist in gegraveerd, nu zijn daar 51 nieuwe namen aan toegevoegd.
Het idee om de 51 nieuwe namen aan het monument toe te voegen kwam van Gerrit van der Vorst en Martin Slootweg. Van der Vorst deed de afgelopen jaren samen met zijn vrouw Heleen bij 't Vuur onderzoek naar onderduikers in Zeist. Daaruit bleek dat de namenlijst op het gedenkteken in het Walkartpark niet volledig was. "Maar ze hebben ook een breder tijdperk en ruimere interpretatie genomen van wie nou wel en niet op dat monument hoort", vertelt Slootweg van Stichting Comité 4 en 5 mei Zeist.
Als voorbeeld noemt Slootweg een jonge joodse dame die gearresteerd werd toen ze zwanger was. De baby werd enige tijd later geboren. "Het kind heeft niet in Zeist gewoond, maar hoort wel op het monument thuis."

Aangepast monument

Na de publicatie van het onderzoek besloten Slootweg en Van der Vorst contact op te nemen met de gemeente Zeist om te kijken hoe de ontbrekende namen toch kunnen worden toegevoegd. "De wethouder was gelijk voorstander van het initiatief. Daarna is het proces in gang gezet. In maart kon het gedenkteken met de nieuwe namen worden opgehaald."
Het gedenkteken is eind maart weggetakeld voor de make-over. Alle namen die erop stonden zijn eraf gehaald. Vervolgens zijn de oude met de nieuwe namen er allemaal opnieuw aan toegevoegd. Daarnaast staat ook nog de leeftijd erbij van de mensen die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog.
Voor Slootweg waren de 51 namen en hun omstandigheden niet bekend. "Dankzij het onderzoek van Van der Vorst en Bij 't Vuur is de omvang van de joodse onderduikers in Zeist duidelijk geworden. Dat zijn er 450 geweest, de namen die op het Joods monument staan zijn de omgekomen slachtoffers."
© Gemeente Zeist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.