Van cavia- tot hondenpoep: DierenPark Amersfoort roept op stront van huisdieren in te leveren

© DierenPark Amersfoort
Amersfoort - DierenPark Amersfoort roept dierenbezitters op om in de meivakantie (22 april tot en met 7 mei) de poep van hun huisdier in te leveren. Dit wordt gebruikt voor onderzoek naar het soort voedsel en de afbreektijd die daarvoor nodig is door enzymen. De onderzoekers bekijken onder andere of vleeseters over andere soorten enzymen beschikken dan planteneters.
De onderzoekers van het dierenpark voeren dit in samenwerking met ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) uit, die onderzoek doen naar de werking van enzymen bij carnivoren, herbivoren en omnivoren. "We kunnen hierdoor kijken hoe je het evenwicht tussen de voedingstoffen het beste krijgt en hoe je kan komen tot een goed uitgebalanceerd voedingspatroon. Dit kunnen mensen ook gebruiken bij het verzorgen van hun huisdier", legt Hylke Steggerda, woordvoerder van het dierenpark uit.

Leren over poep

De inleveractie wordt georganiseerd tijdens het evenement Poep & Zoo, waar kinderen alles leren over poep. Steggerda: "Het poepevenement is geboren uit het idee dat kinderen vaak erg moeten lachen om poep", zegt Steggerda. "Dat vinden ze vaak vies en grappig. Die humor mag er zeker zijn, maar het is ook belangrijk om kenbaar te maken dat je van je ontlasting veel kan leren over wat eten met je lichaam doet. En hoe je daarop je voedingspatroon kunt aanpassen om je ontlasting beter te maken."
Katten, honden of cavia's: alle soorten dierenpoep zijn welkom. Steggerda: ”Ik verwacht veel poep van honden en katten. Ik zou het heel leuk vinden als er ook poep van niet zulke vanzelfsprekende huisdieren tussen zit, zoals van een gekko of van een vis."
De uitwerpselen van de huisdieren kunnen in boterhammenzakjes met daaromheen een hersluitbaar zakje in een box bij de kassa worden ingeleverd. Op een etiket of sticker kan het diersoort en ras worden vermeld.
Het kan wel even duren voordat de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn. "Hopelijk tijdens de volgende editie van Poep & ZOO."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.