Leden FNV en CNV akkoord met nieuwe cao ziekenhuizen

© ANP
Provincie Utrecht - Ruim driekwart van de FNV-leden heeft ingestemd met de nieuwe cao voor personeel in de ziekenhuizen en revalidatiecentra. Ook 83 procent van de CNV-leden keurt de cao goed. Aan het akkoord gingen moeizame onderhandelingen vooraf.
In maart legden medewerkers van het Meander Medisch Centrum, het St. Antonius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis het werk neer. In april wilden ze opnieuw staken, maar toen was er opeens een cao-akkoord. En nu zijn dus ook de vakbondleden daarmee akkoord.
De nieuwe afspraken gaan met terugwerkende kracht per 1 februari 2023 in en gelden twee jaar. Gemiddeld gaan de lonen van de medewerkers er 15 procent op vooruit. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de werkdruk en krijgt personeel in vaste dienst voorrang bij het invullen van diensten. Ook krijgen medewerkers een betere vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten.
FNV is "heel tevreden" met ruim 75 procent steun van de leden over de cao, zegt bestuurder Elise Merlijn. "Maar we weten dat wij er in 2025 weer zullen moeten staan als vakbond. De strijd voor behoud van ziekenhuismedewerkers en goede arbeidsvoorwaarden gaat door."
Volgens onderhandelaar namens CNV Joost Veldt zien ziekenhuizen door wisselende roosters en werkdruk steeds meer personeel gaan. "Hierdoor neemt de werkdruk voor de anderen nog meer toe. Die vicieuze cirkel moet worden doorbroken, deze cao zorgt voor meer zeggenschap."
Leden van werkgeversorganisatie Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stemden eerder al in met de afspraken. Vakbond NU'91, die ook aan de onderhandelingstafel met de NVZ zat, komt volgens een woordvoerder later op woensdag met nieuws over de ledenpeiling.
De cao geldt voor 200.000 medewerkers van ziekenhuizen en revalidatiecentra. Voor werknemers van universitair medische centra geldt overigens een aparte cao.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.