Het wonder van Eemdijk: paard bevalt van tweeling

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Eemdijk - Merrie Beatle uit Eemdijk is bevallen van een tweeling. Beide veulens zijn gezond ter wereld gekomen. En dat is heel zeldzaam. Dolf Veldhuizen spreekt dan ook van "het wonder van Eemdijk".
Moederpaard en haar twee jongen Blue en Belle staan in een stal langs de Eem. Het is hét gesprek van de dag in het achthonderd inwoners tellende dorpje. "Ik ben hier opgegroeid tussen de paarden", zegt Dolf. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb ook nog nooit gehoord dat het ergens anders gebeurd is."
Echo's wezen niet op een tweeling. Dus toen de Eemdijkse Mirjam vorige week vrijdagochtend een kijkje nam in de stal, wist ze niet wat ze zag. "Het was écht een verrassing. En tot mijn verrassing leefden ze ook nog allebei."
De placenta van een paard is niet gebouwd op een tweeling.
Dolf Veldhuizen
Koeien en schapen krijgen regelmatig meer dan één jong, maar bij paarden is het zeer zeldzaam. "De placenta van een paard is niet gebouwd op een tweeling", zegt Dolf. "Meestal gaat het dan na twee maanden fout. Dat het nu allemaal goed is gegaan, is echt een wonder."
Het wonder van Blue en Belle is volgens Dolf vooral te danken aan de drie vrouwen die de verzorging op zich nemen. Dat zijn naast Mirjam ook Esther en Charlotte. "Het is hun verdienste. Zij hebben ziel en zaligheid erin gelegd en die beesten iedere dag gevoed."
De komende zes maanden blijven veulens Blue en Belle bij moeder Beatle. Daarna bewandelen ze hun eigen levenspad.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.