Gemeente Utrecht: duizenden studenten krijgen geen energietoeslag vanwege 'falend rijksbeleid'

Studentenhuizen op de Ina Boudier-Bakkerlaan.
Studentenhuizen op de Ina Boudier-Bakkerlaan. © RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - De gemeente Utrecht haalt hard uit naar de landelijke politiek, die studenten zou hebben 'klemgezet'. Aanleiding is de energietoeslag waar studenten recht op hebben. Het Rijk heeft geen geld vrijgemaakt om die toeslag daadwerkelijk uit te keren, dus moet Utrecht naar eigen zeggen duizenden studenten teleurstellen. Slechts een kleine groep maakt alsnog kans op de bijdrage van 1800 euro.
Vanwege de stijgende energieprijzen riep het kabinet vorig jaar de energietoeslag in het leven. Huishoudens met een laag inkomen krijgen in totaal 1800 euro. Studenten kwamen er niet voor in aanmerking, waarop enkelen van hen rechtszaken aanspanden. Met succes: ze werden door de rechter in het gelijk gesteld, omdat er volgens de rechter geen onderscheid gemaakt mag worden.

'Astronomisch bedrag'

Dat betekent dat Utrecht ongeveer 15.000 studenten 1800 euro zou moeten geven, wat neerkomt op 27 miljoen euro in totaal, stelt de gemeente. "Een astronomisch bedrag waar geen enkele dekking voor is", schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. Het is volgens de gemeente dan ook onmogelijk om daadwerkelijk iedereen de toeslag te geven.
"Onze pijnlijke conclusie is dat door falend rijksbeleid een groep is klemgezet, en dat wij niet de middelen of juridische mogelijkheden hebben om studenten goed te helpen. Dat voelt heel wrang."

Wel toeslag voor kleine groep

Voor een kleine groep is er wel goed nieuws: zo'n zeshonderd studenten gingen in beroep tegen de afwijzing van hun aanvraag voor energietoeslag. Hun aanvraag wordt opnieuw beoordeeld. Als zij voldoen aan zaken zoals de inkomensnorm, krijgen ze alsnog de energietoeslag van 1800 euro. Studenten die niet in bezwaar zijn gegaan of studenten die helemaal geen aanvraag deden, kunnen geen geld krijgen. De gemeente noemt dat "pijnlijk". "We realiseren ons dat dit heel onbevredigend is, zeker naar studenten die geen aanvraag hebben ingediend, omdat ze dachten dat ze niet in aanmerking kwamen."
"In deze zaak zijn geen winnaars", schrijft de gemeente. "We rekenen dit het Rijk zwaar aan, aangezien het tot op heden weigert om met een degelijke landelijke oplossing te komen voor alle studenten."
De gemeente heeft naar eigen zeggen vaak aan de bel getrokken in Den Haag. Zo werd actief gelobbyd in de Tweede Kamer. "Ondanks vele verzoeken en indringende gesprekken is het ministerie niet met een oplossing gekomen."
Minister Carola Schouten van Armoedebeleid liet maandag weten dat de rechterlijke uitspraken "worden meegewogen" in een wetsvoorstel over de energietoeslag voor dit jaar. Een woordvoerster van de gemeente Utrecht wijst erop dat dit de problemen rond aanvragen van vorig jaar echter niet oplost.

Afgelopen december is bepaald dat huishoudens die in 2022 de energietoeslag van 1300 euro toegekend kregen, een extra toeslag van 500 euro krijgen, die automatisch wordt uitgekeerd. Deze huishoudens ontvangen dus in totaal 1800 euro energietoeslag. De studenten die met terugwerkende kracht tóch nog tot deze groep worden gerekend, krijgen dus ook 1800 euro energietoeslag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.