Ridouan T. doet aangifte tegen OM vanwege moord- en ontvoeringsplan

© Politie
Vianen - Ridouan T. uit Vianen, hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieprcoes Marengo, heeft aangifte gedaan tegen het Openbaar Ministerie (OM) vanwege een vermeend plan om hem te 'neutraliseren'. Militair Sil A. van het Korps Commandotroepen zou door geheime diensten zijn gevraagd T. in het geheim uit Dubai te halen of zelfs te doden. Het OM ontkent dat het op enig moment heeft overwogen om T. te ontvoeren, uit te schakelen of zelfs te vermoorden.
A.'s voormalig advocaat Michael Ruperti liet begin deze maand - nog voor hij de verdediging neerlegde - tijdens een zitting bij de militaire kamer in de rechtbank in Arnhem weten dat A. in 2019 door geheime diensten werd benaderd met het verzoek om T. te 'neutraliseren'. Vanochtend herhaalde Ruperti dat nog eens in de rechtbank en benadrukte hij zijn ex-cliënt toestemming heeft gegeven om dit te vertellen.

Het Marengo-proces draait om een reeks moordplannen en liquidaties, veelal in de provincie Utrecht. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een liquidatiebende onder leiding van hoofdverdachte Ridouan T. uit Vianen en Saïd R. Het OM sprak eerder van een "volstrekt gewetenloze organisatie".

Niet-diplomatieke route

Voordat T. eind 2019 werd gearresteerd in Dubai, zou Sil A. een gesprek hebben gehad met onder anderen twee medewerkers van het Special Operations Command (SOCOM), zei Ruperti. Deze medewerkers verwezen in dat gesprek naar een bijeenkomst die ze hadden gehad waarbij een niet nader benoemde "vrouwelijke officier van justitie" aanwezig was en mensen van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Daarin werd gesproken hoe de hoofdverdachte van het Marengo-proces gepakt zou kunnen worden "als het op de diplomatieke manier niet lukt".
Volgens Ruperti is A. bevraagd over manieren waarop T. weggehaald of 'geneutraliseerd' zou kunnen worden. A. heeft daar advies over gegeven en weet niet wat daar vervolgens mee is gedaan. De advocaat vertelde dat A. graag zelf ook als getuige gehoord wil worden in de zaak tegen T. De rechtbank neemt daar op een later moment een besluit over.

Aangifte tegen OM

Inez Weski, de advocaat van Ridouan T., heeft vorige week aangifte gedaan tegen het OM in deze kwestie. De Marengo-officier benadrukte vandaag dat het benoemde overleg nooit heeft plaatsgevonden.
De 45-jarige hoofdverdachte in het Marengo-proces werd na zijn arrestatie binnen enkele dagen overgebracht naar Nederland. Weski heeft al vaker aandacht gevraagd voor de manier waarop de arrestatie van haar cliënt is gegaan. Hij zou daarbij mishandeld zijn. Weski vreest ook nu nog voor de veiligheid van haar cliënt. "We weten niet of de moordplannen nu nog bestaan."
Tegen T. is een levenslange gevangenisstraf geëist. De uitspraak staat op 20 oktober gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.