Uitslaande brand in Utrecht na uren onder controle, pand volledig verwoest

De uitslaande brand veroorzaakte veel rook in de omgeving van de A2.
De uitslaande brand veroorzaakte veel rook in de omgeving van de A2. © Koen Laureij
Utrecht - In een kantoorgebouw aan de Groenewoudsedijk in Utrecht is vanmiddag brand uitgebroken. Vier bluswagens en een redvoertuig kwamen ter plaatse om de uitslaande brand te bestrijden. Rond 20.00 uur werd het sein brand meester gegeven, op dit moment worden de laatste nabluswerkzaamheden verricht. Het pand is volledig verwoest.
Het vuur brak rond 15.30 uur uit bij het voormalig Informatiecentrum Leidsche Rijn. Op dat moment waren veertien mensen in het pand aanwezig. Volgens een woordvoerder zijn zij allemaal in veiligheid gebracht en is er dus niemand gewond geraakt.
© Koen Laureij
De brandweer had lange tijd moeite om het vuur onder controle te krijgen. "Dat had ermee te maken dat het pand een houten en stalen constructie had. Daardoor is het niet veilig om naar binnen te gaan", legt een woordvoerder van de VRU uit. "Dus de brandweer kon de brand alleen van buiten blussen. Daarbij hebben we uiteindelijk hulp gehad van een kraan, die heeft het dak opengemaakt, zodat we beter bij de brand en de brandhaarden konden."
Omdat bij het openen van het dak nieuwe rook vrijkwam, werd aan het begin van de avond een NL Alert verstuurd met het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Inmiddels is dat advies weer ingetrokken.

Rookontwikkeling

Na het uitbreken van de brand trok een grote rookwolk over de A2 richting Rijnvliet en Hoge Weide. Rijkswaterstaat meldde dat weggebruikers daardoor verminderd zicht hadden. "We doseren het verkeer door de tunnel. Hiermee voorkomen we dat weggebruikers na de tunnel (in de rook) in de file komen", liet de dienst rond de avondspits weten. Verkeer vanuit Amsterdam moest rekening houden met een uur vertraging naar Utrecht. Wie last had van de rook, kreeg het advies om ramen en deuren te sluiten.
In het getroffen pand zat tot en met 2018 het informatiecentrum Leidsche Rijn. De afgelopen tijd werd het gebouw door de gemeente Utrecht verhuurd als kantoorruimte. Op het terrein zit ook een gemaal van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Een woordvoerder van het waterschap liet eerder aan RTV Utrecht weten dat het niet om hun pand ging. Het gemaal is volgens haar ook niet in gevaar geweest.
Bij de brand zijn overigens geen giftige stoffen vrijgekomen, meldt de VRU. Over de oorzaak is niets bekend. De vraag is ook of dat nog onderzocht gaat worden, aangezien het pand vanwege de bluswerkzaamheden uit elkaar is geplukt. Stichting Salvage is ingeschakeld voor de schadeafhandeling.
De uitslaande brand veroorzaakte veel rook in de omgeving van de A2.
De uitslaande brand veroorzaakte veel rook in de omgeving van de A2. © Koen Laureij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.