6-jarige leerling moet plots verhuizen door asielprocedure, zorgen bij schooldirecteur: 'Bang dat hij beschadigd is'

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - In groep 2 van basisschool Op Dreef blijft vanaf vandaag een stoeltje leeg. Een van de leerlingen moest deze week halsoverkop verhuizen naar Brabant. De jongen en zijn familie woonden in een Utrechtse noodopvang voor asielzoekers en moeten hun asielprocedure vervolgen in de gemeente Gilze en Rijen. Zijn school vreest dat het 6-jarige jongetje beschadigd raakt door de gang van zaken.
Hij was er net een maand, vertelt schooldirecteur Rohan de Groot. Daarvoor zat de jongen op de taalschool om te wennen en de taal te leren. In verband met de privacy van de 6-jarige wil hij verder weinig vertellen over de achtergrond van de jongen en zijn familie. Maar het ging goed bij Op Dreef. "Hij was eerst natuurlijk heel rustig en afwachtend. Langzaamaan vertrouwen gekregen, deed mee met de groep, bouwde een band op met de juffen. Hij was ook boos dat hij hier weg moest, was echt heel erg boos."
De Groot is blij dat zijn school hem veiligheid en onderwijs kon bieden, na een moeilijke jeugd. Dat de schoolperiode in Utrecht voor het jongetje plots stopt, doet de directeur pijn. "Ik ben bang dat dat deze leerling ook beschadigd heeft."
Directeur De Groot snapt ook niet waarom het nodig is. Wat hem betreft had het gezin in Utrecht kunnen blijven wonen, de school wilde desnoods betalen voor het vervoer naar Gilze en Rijen op de dagen dat ze daar moeten zijn.

Doorstroom uit Ter Apel

Het COA vindt dat gebaar van de school nobel, laat een woordvoerder weten. "Echter zit er ook een andere kant aan de medaille en dat is dat als dit gezin niet doorstroomt, zij een plek bezet houden van een ander lief kindje dat nu in Ter Apel zit. En zoals we allemaal weten zit Ter Apel nagenoeg vol."
De opvanginstantie laat weten begrip te hebben voor de situatie van het jongetje, zijn vriendjes en de juffen en meesters, maar benadrukt dat de familie een belangrijke stap zet in de asielprocedure "waar de meeste asielzoekers lang op moeten wachten". Ook zijn de woonvoorzieningen in het reguliere azc in Gilze en Rijen ruimer, zijn er meer kinderen en speelvoorzieningen en is het onderwijs ook daar goed.
De Utrechtse basisschool Op Dreef.
De Utrechtse basisschool Op Dreef. © RTV Utrecht / Jasper Witte
Schooldirecteur De Groot heeft weinig begrip voor de houding van COA en IND. "Volgens mij was het prima te doen om ze hier te laten wonen en net als half Nederland te laten forenzen op het moment dat ze voor de procedure ergens anders nodig waren."
Zondag hoorde het gezin dat ze naar Brabant moesten verhuizen. In de tussentijd legde de directeur contact met de IND, het COA en de gemeente Utrecht. De gemeente laat weten dat het fijn is dat de procedure in gang is gezet, maar begrijpt ook dat de plotselinge gang van zaken veel invloed heeft. De gemeente kijkt samen met het COA naar de mogelijkheden in de regio Utrecht als de asielprocedure is afgerond of als de jongen na zijn verblijf in Brabant weer naar een ander azc gaat. "Dat is wat we kunnen doen", aldus een woordvoerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.