Advocaat alFitrah is getreuzel OM zat en wil dat vervolging tegen moskee stopt: 'Mijn cliënt is al zes jaar aan het wachten'

De imam voor de parlementaire ondervragingscommissie in 2020
De imam voor de parlementaire ondervragingscommissie in 2020 © ANP
Utrecht - Er is volgens advocaat Anis Boumanjal "geen adequate verdediging" meer mogelijk in de witwaszaak tegen de stichting alFitrah en de imam Suhayb S. van de inmiddels failliete moskee in Overvecht. De feiten waarvan zij worden verdacht hebben volgens de advocaat te lang geleden plaatsgevonden.
Dat zei Boumanjal vandaag in een regiezitting in de zaak tegen de imam Suhayb S. en de secretaris van de stichting, een 39-jarige vrouw uit Tilburg. Ook de stichting alFitrah zit in het beklaagdenbankje, ondanks dat het vorige maand failliet werd verklaard. In de regiezitting wordt besproken wat de verdenkingen zijn en wat de planning is voor het vervolg van de zaak. Ook kunnen hier onderzoekswensen worden ingediend.
De zitting ging over twee aparte zaken. De witwasverdenking en het feit dat de imam een valse verklaring zou hebben afgelegd aan de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek deed naar ongewenste beïnvloeding van moskeeën door regimes in onvrije landen.
Eerder werd de imam ook verdacht van betrokkenheid bij en/of financiering van terrorisme. Hiervoor heeft het Openbaar Ministerie geen bewijs gevonden. Volgens Boumanjal wist het OM in 2018 al dat er onvoldoende bewijs was, maar bracht het dit pas in 2022 naar buiten. Wel wordt Suhayb S. nog verdacht van witwassen, meineed en valsheid in geschrifte.
De terrorismeverdenking hebben alFitrah en de imam "kapotgemaakt", vindt de advocaat. "U wil niet weten hoeveel bagger hij over zich heen heeft gehad." Na de verdenking werd onder meer het huurcontract van de moskee ontbonden en zegde ING het contract op waardoor het niet meer mogelijk was om geld te lenen.

Inval

Volgens de advocaat kan de imam over het witwassen geen vragen meer beantwoorden, omdat het gaat om transacties uit 2012 en 2013. Ook de boekhouder heeft geen stukken meer, omdat de bewaartermijn al een aantal jaren verstreken is. Al in 2016 viel de FIOD de moskee in Utrecht en meerdere andere locaties in het land binnen om bewijsmateriaal te verzamelen.
Omdat inmiddels zoveel jaren zijn verstreken en de rechtszaak nog steeds niet inhoudelijk behandeld is, wil de advocaat dat het OM niet ontvankelijk wordt verklaard in de witwaszaak. Dat betekent dat de imam niet langer moet worden vervolgd. Het OM erkent dat de zaak langer duurt dan redelijk is, maar volgens hen komt dit onder meer door de grote omvang ervan.
Naast het witwassen is er ook nog de verdenking van meineed en valsheid in geschrifte. Zo zou de imam hebben gelogen "over onder meer het sluiten van islamitische huwelijken en het niet beschikken over de jaarrekening van de stichting". Ook wordt S. verweten niet alle gevraagde stukken te hebben gedeeld met de parlementaire ondervragingscommissie.
De imam zegt dat hij deze stukken niet meer heeft, omdat die in beslag zijn genomen bij de inval in 2016. Volgens de FIOD en het OM zijn deze stukken later teruggegeven. Advocaat Boumanjal wil daarom dat meerdere FIOD-ambtenaren hierover gehoord worden.
De rechter beslist op vrijdag 28 april of de vervolging tegen Suhayb S. voor witwassen moet stoppen. Ook wordt dan duidelijk hoe het vervolg van de zaak eruit gaat zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.