Politieke partijen in Woerden stellen 'lichte spoedzorg' als voorwaarde voor plannen ziekenhuisterrein Antonius

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
Woerden - Er móét een vorm van spoedzorg komen in Woerden anders betwijfelt een aantal partijen of ze straks 'ja' zegt tegen de nieuwe plannen voor ziekenhuisterrein Antonius. Dat is in een notendop de boodschap die oppositiepartijen VVD, Inwonersbelangen, Woerden&Democratie en coalitiepartij Lijst van der Does gisteravond gaven aan het college middels ingediende vragen.

Ziekenhuisterrein op de schop

Woerden heeft al jaren geen volwaardige spoedeisende hulp meer en op eventuele terugkomst hoeft de stad ook niet te rekenen. Maar voor een vorm van 'lichte spoedzorg' is er mogelijk wel ruimte, zei wethouder Noorthoek vorige week al. Toen werd er een intentieverklaring getekend door hem en de directie van het Antonius ziekenhuis. Het was het startsein om te onderzoeken wat er met het ziekenhuisterrein moet gebeuren in de toekomst. Het gebouw dat er nu staat is door verschraling van de zorg te groot geworden en bovendien niet meer de verduurzamen.
Het huidige pand wordt gesloopt en de vraag is wat daarvoor terug moet komen. Vorige week gaven de wethouder en Luc Demoulin (voorzitter Raad van Bestuur St. Antonius Ziekenhuis) alvast een voorzetje. Er komt een nieuw medisch gebouw en er moet woningbouw komen als het aan Noorthoek ligt. Eventueel nog een huisartsenpraktijk en de wethouder hint op mobiele teams die in de nachturen en in het weekend te hulp kunnen schieten. Die kunnen bij mensen thuis een eerste diagnose stellen en eventueel een ambulance uit Utrecht laten komen.

'Lichte spoedzorg een voorwaarde'

Dat laatste punt is wat de vier partijen betreft een 'must'. Sterker nog, het zou een breekpunt kunnen zijn bij het stemmen over de nieuwe plannen ergens volgend jaar, zegt raadslid Simone Onrust (VVD). "De zorg in Woerden verschraald al jaren. Ik ken meerdere mensen die eigenlijk snel zorg nodig hadden, maar dat niet konden krijgen omdat het weekend was. Niet iedereen heeft een auto voor de deur staan waarmee ze naar de huisartsenpost in Utrecht kunnen."
Ondanks dat wethouder Noorthoek vorige week al aangaf in te zetten op vormen van zorg buiten de reguliere kantooruren om, heeft Onrust er niet al te veel vertrouwen in. "We hebben te vaak gehoord: 'Antonius wil echt wel en het komt wel goed'. Maar het college moet steviger optreden."

Zoeken naar vormen van zorg buiten kantooruren

In afwezigheid van wethouder Arjan Noorthoek nam wethouder Mariëtte Pennarts het woord. Ze benadrukt dat het verdwijnen van de spoedeisende zorg een landelijke tendens is. Net als in Woerden gaat ook het Antonius van Nieuwegein op termijn naar Utrecht. Veel zorg gaat richting digitaal, iets wat Demoulin vorige week ook aangaf. En dat kan doorgevoerd worden naar zorg buiten die kantooruren. "Bijvoorbeeld inbellen, eventueel met video. Bij twijfel kan het mobiele team naar iemand toe gaan die niet meteen naar het ziekenhuis hoeft. Ik snap dat u dat betreurt", zegt ze tegen de raad, "En ik vind er ook wel wat van maar deze trend is in heel Nederland gaande. Het zijn Haagse normen waar we mee te maken hebben."
Maar Pennarts is hoopvol en enthousiast over de plannen die nu worden gesmeed. Ze benadrukt dat het college in gesprek is met allerlei partijen, waaronder huisartsen, om te zoeken naar vormen van zorg buiten de kantooruren. "Er wordt echt heel veel inspanning geleverd om het zorgaanbod tot stand te brengen", aldus Pennarts. Ook wordt er vanuit Nieuwegein naar Woerden gekeken, zegt ze. Daar zou in de toekomst eventueel een zelfde soort plan uitgerold kunnen worden.
De raad vraagt om nauwgezet op de hoogte te worden gehouden van de ontwikkelingen, dat wordt toegezegd. Volgend jaar moeten de plannen voor het ziekenhuisterrein duidelijk zijn. De grond waarop wordt gebouwd is van het Antonius ziekenhuis maar de raad heeft wel degelijk een stem. Zij moet een klap geven op een nieuw bestemmingsplan. Spoedzorg zal dan zeker weer onderwerp van discussie zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.