Baarnse familie stuit in achtertuin op oorlogsmunitie: 'Stonden er ineens twee militairen voor de deur'

© Caspar Huurdeman
Baarn - Bij het plaatsen van een nieuwe schutting in je tuin verwacht je niet op munitie uit de Tweede Wereldoorlog te stuiten. Toch is dat precies wat de familie Boterenbrood uit Baarn overkwam. Zoon Richard herkende de munitie en schakelde de politie in. "De buurvrouw zei al van gooi maar terug, maar dat leek me niet zo'n prettig idee."
De broer van Richard ontdekte het spul afgelopen zaterdag al. Hij was in de tuin van hun moeder een oude boom aan het weghalen om plaats te maken voor een nieuwe schutting toen hij de munitie aantrof, op zo'n 70 centimeter diepte. Rond etenstijd stuurde hij er een foto van naar zijn broer. "Toen ben ik meteen de auto ingestapt en naar het huis van mijn moeder gesneld."

Blik vol geld

Het zou zomaar eens munitie kunnen zijn, dacht Richard, die zich tijdens zijn militaire dienst nog bezig heeft gehouden met mijnenvelden en andere explosieven. "Dus ik was meteen alert."
Toch was hij niet helemaal zeker dat het om munitie ging. Er zaten wat blikken bij die hem aan het twijfelen brachten. "Net iets groter dan colablikjes, van zo'n 6 centimeter in het rond en 16 centimeter lang", vertelt hij beeldend. "Ik dacht nog, misschien heeft iemand er wel munten of geld ingestopt en dat vervolgens verstopt. Zodat de Duitsers het niet zouden vinden. In dat geval wilde ik er natuurlijk wel graag bij zijn als het open ging", zegt Richard lachend.
Ze lieten de gevonden waar die avond nog voor wat het was, maar eenmaal thuis kon Richard het toch niet loslaten. "Ik sliep er slecht van en ben 's morgens toch weer naar moeder mijn gegaan. Daar heb ik de politie gebeld en die schrokken toch wel toen ik de situatie uitlegde."

Agenten voor de deur

Een minuut na dat telefoongesprek werd hij teruggebeld door een explosievenverkenner van de politie. "Die man zei: 'doe maar niets, ik kom er nú aan'. Dus die heeft op zondagmiddag anderhalf uur in de auto gezeten om nog naar ons toe te rijden." Eenmaal aangekomen kon ook hij er geen wijs uit. "Hij belde toen de EOD en die zeiden dat ze het later op zouden komen halen."
Richard sloeg de munitie daarom op in zijn magazijn. Hij zou vooraf gebeld worden als de EOD langskwam. "Stonden er vanochtend ineens twee agenten en twee militairen voor de deur van mijn moeder, dat was voor haar wel even schrikken natuurlijk. "Dan begint het natuurlijk meteen te rommelen in Baarn, als er twee van zulke auto's in de straat staan."
Als er nog iets ligt, laten we het voorlopig maar liggen.
Richard Boterenbrood
De explosievenexpert van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam al snel tot de conclusie dat het ging om slaghoedjes en munitie van afweergeschut, inderdaad uit de Tweede Wereldoorlog. De familie Boterenbrood is vooral blij dat alles nu weg en de kust weer veilig is. "Vooral mijn moeder. Ze komt zelf ook uit die periode en dit bracht natuurlijk allemaal herinneringen boven."
Bang dat er nog meer munitie in de tuin van zijn moeder ligt, is Richard niet. "Mijn broer is dezelfde dag nog gaan spitten om te kijken of er nog meer lag", vertelt hij. Die zoektocht leverde niets op. "We hebben nog wel aan de EOD gevraagd of ze niet verder moesten zoeken met een metaaldetector. Maar daarvoor lagen de spullen te diep onder de grond. Dus als er nog iets ligt, laten we het voorlopig maar liggen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.