Nog geen lekkere lente: buitenzwembaden hopen met smart op beter weer

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het blijft even uit met de zon en warm weer, het voorjaar laat het op zich wachten. Verre van ideaal zwemweer, maar toch gaan verschillende buitenbaden komende tijd open. Wat hun betreft kan de zomer niet gauw genoeg beginnen.
In de winter, als het te koud is om te zwemen, wordt veel onderhoud gedaan aan de buitenbaden. Maar vanwege het slechte weer was onderhoud doen afgelopen tijd nog best ingewikkeld. Bosbad Amersfoort heeft al laten weten dat het onderhoud vertraging oploopt en dat het bad daarom alleen in de zomermaanden open zal zijn. Het bad is aan een grondige opknapbeurt toe, zo moet het basin een nieuwe coating krijgen en willen ze speeltoestellen plaatsen. Dat kan volgens het bad alleen als het droog is.
Maar hoe zit dat eigenlijk bij de andere buitenbaden in de regio?

De buitenbaden

Ondanks dat de voorspellingen nog steeds niet heel goed zijn, gaan er komende week al best wat baden open. Bosbad Leersum heeft afgelopen tijd ook gezorgd dat het bad en omgeving er weer goed mooi bij ligt. "De baden zijn op goede temperatuur en liggen klaar voor onze openingsdag volgende week," vertelt voorzitter Jan Overweel. Vorig jaar kampte het bad nog met hoge stookkosten om het bad op temperatuur (22 graden) te krijgen, maar daar hebben ze dit jaar een oplossing voor.
Overweel vertelt: "We hebben nieuwe afdekking voor het bad, waardoor het water minder afkoelt. En om warmte op te wekken wisselen we tussen gas en zonne-energie."
Ook bij zwembad Lobeke, in Lopik, zetten ze de laatste puntjes op de i. "We hebben goed gebruik gemaakt van de droge dagen die we wel hebben gehad," vertelt een medewerker. Bovendien heeft ook in de winter het zwembad een belangrijke maatschappelijke functie gehad. Het onderhoud is gedaan door mensen die in een leer-werk traject zitten.
Net als Bosbad Leersum, heeft ook Lobeke moeten nadenken over de stookkosten vanwege de verhoogde gasprijzen afgelopen jaar. "Het bad is een graad koeler, 22 graden in plaats van 23, en wordt verwarmd door zonnecollectoren." Alleen was de opbrengst van die collectoren wel minder dan gehoopt. Door het slechte weer is er toch ook nog met gas gestookt. Bovendien moeten gasten nu betalen voor het gebruik van de douches bij het zwembad.
Het zwembad verwacht vooral veel kinderen. De gemeente deelt gratis abonnementen uit voor kinderen onder de dertien jaar oud. Daarvan zijn er nu al zo'n 1.000 uitgedeeld, heeft het zwembad laten weten.
In Montfoort konden gasten sinds februari al abonnementen aanschaffen. Volgens voorzitter Jos van Zijl zijn er zo'n 1500 abonnementen gekocht: "Daar zit van alles tussen, banenzwemmers en kinderen." Het zwembad had weinig onderhoud nodig maar toch opent ze een week later haar deuren. "We hadden eigenlijk dit weekend open willen gaan maar door het slechte weer hebben we dat een week uitgesteld."
© RTV Utrecht

De natuurbaden

De natuurbaden hebben gelukkig geen last van stookkosten, maar verwachten ook nog niet zoveel zwemmers. Bij Strandbad Maarsseveense Plassen hebben ze vooral onderhoud gehad aan het strandbad. Het bad opent dit weekend en verwacht, als de zon schijnt, mensen op hun terrein.
De grote hoeveelheid regen heeft volgens het bad weinig uitgemaakt voor het onderhoud. "Het is voor jezelf vooral minder leuk, dan sta je in de regen te poetsen," laat een medewerker weten.
"We hebben altijd wel vaste, trouwe gasten die wel een kijkje komen nemen. Als het lekker weer is, kunnen mensen nu al genieten van het terrein. Een paar waaghalzen zullen dan al misschien in het water gaan, maar dat gebeurt meestal pas in mei," zegt het strandbad.
© Recreatie Midden-Nederland
Down Under, een recreatieplek aan het water in Nieuwegein, is al sinds begin april weer geopend voor iedereen die wil surfen, wakeboarden of andere watersport wil beoefenen. Veel activiteiten kunnen daar het hele jaar door, omdat er ook een groot binnenbad is. Het strandje is nog wel gesloten. Een medewerker vertelt: "We wachten nog op mooi weer. Alle voorbereidingen worden wel getroffen."
Onder die voorbereidingen vallen een nieuw speeltoestel plaatsen en de ligbedden schoonmaken. Wanneer het strand precies opengaat, is nog niet duidelijk. Down Under heeft een handig vlaggetje op de site die aangeeft wanneer het strand open en dicht is.
De zomerse temperaturen moeten nog komen, maar als het eenmaal warm wordt, zijn er in elk geval genoeg plekken om verkoeling op te zoeken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.