Peer is bij fruittelers populairder dan de appel: 'Peren gedijen goed op ons klimaat'

© Alkemade, Pixabay
Provincie Utrecht - Een lekkere appel of peer voor de dorst. Veel Nederlanders lusten ze graag. Uit cijfers van het CBS blijkt dat fruittelers het afgelopen jaar liever peren dan appels kweekten. Er werden 351 miljoen kilo peren tegenover 236 kilo appels gekweekt. Maar waarom is de peer is populairder dan de appel?
"Voor mij is dit geen nieuws', lacht appel- en peer teler Maarten Gerritsen uit Schalkwijk. Volgens hem is er dan ook een simpele verklaring voor. "Peren exporteren we naar allerlei landen, zoals Duitsland en China. Appels hebben ze overal zelf wel, dus die produceren we hier vooral voor de lokale markt."
Bijvoorbeeld Polen staat volgens Gerritsen helemaal vol met appels. "Ze kunnen ook wel peren telen, maar ze hebben daar heel strenge vorsten, en dat is niet goed voor de peren. Hier wordt het geen -30. Peren gedijen goed op ons klimaat."
Zelf kweekt de teler twee soorten peren: de bekende conference peer en de minder bekende Alexander Lucas Peer. "De conference peer is de zoetere peer. In de Lucas Peer zit een zuurtje. Het is ook weer geen citroen, maar wat zoetzuur. Vergelijkbaar met de Elstar Appel. Hij wordt hier bijna niet verkocht, want hij is niet zo populair onder de Nederlanders. Wij zijn gewend aan de wat zoetere peer."

Klimaatverandering

"De klimaatverandering is niet goed, maar voor de peren is het eigenlijk wel een beetje ten goede gekeerd", legt Gerritsen uit. "Door de zon komen er meer suikers in de vruchten, dus fruit is in de loop van de jaren beter gaan smaken. Maar in bijvoorbeeld Zuid-Europa, waar traditioneel veel peren worden geteeld, wordt het te droog en heet, daar groeit bijna niets meer. Wij raken de concurrentie daar zachtjes kwijt."
Is dat erg? "Zij moeten andere producten gaan telen, zoals sinaasappels of olijven. Maar ook wij moeten ons aanpassen aan de klimaatverandering. Hier wordt het zoetwater schaars, en een peer lust veel water. Daarom maken we gebruik van nieuwe technieken. Hier ligt er bijvoorbeeld een slang om de boom heen. Iedere boom krijgt zo een uurtje per dag druppeltjes water. Dat water vervliegt en verdampt niet, maar komt direct bij de boom."

Goeie oogst?

Het is nog even wachten totdat de peren geplukt kunnen worden, maar de teler verwacht een goede oogst. "Het weer is goed, en ik zie heel veel bloem - voor een perenboom vruchten krijgt, komen er eerst bloemen aan de boom. Dus het komt wel goed hier."
In september is het dan tijd om de volgroeide peren te plukken. "In de winter snoei je aan de kale boom en in de zomer haal je er karrenvrachten vol met mooi fruit vanaf. Het is elk jaar weer een klein wondertje."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.