Verkeersslachtoffers zijn vaak man en dronken: 'Het is zo'n slecht verhaal als je hersenletsel oploopt'

© Caspar Huurdeman
Provincie Utrecht - Trapper niet in!, is de campagne die de provincie heeft gelanceerd om Utrechters bewuster te maken van de risico's van dronken op de fiets stappen. Want beschonken fietsers belanden steeds vaker en met hevigere verwondingen op de eerste hulp, valt ook de ziekenhuizen op.
Tussen 2012 en 2021 is het aantal dronken fietsers dat op de spoedeisende hulp belandde met 84% gestegen. Dat meldde VeiligheidNL in november. In die periode bestond ruim driekwart van de verkeersslachtoffers op de eerste hulp uit mannelijke fietsers, en het merendeel had alcohol op.
Dat was voor de provincie reden om veldonderzoek te doen naar de situatie in Utrecht, vertelt gedeputeerde Arne Schaddelee. Utrecht is immers een provincie met veel jonge inwoners en studenten, die vaak de fiets pakken. Harde cijfers zijn er niet, maar ziekenhuizen en ondervraagden onder de doelgroep bevestigden wat landelijk ook al was bevonden: ook hier belanden steeds meer fietsers dronken met flinke verwondingen op de eerste hulp.

Stevig op Instagram

Reden voor de provincie om een campagne te starten. Het doel? Vooral jongeren tussen de 18 en 35 bewust maken van het gevaar van fietsen met alcohol op. Waar kan je die tegenkomen? Vooral op sociale media: "We zetten heel stevig in op Instagram. Maar ook door het soms een beetje met een kwinkslag te brengen, dus niet al te belerend."
Het is zo'n slecht verhaal als je hersenletsel oploopt, omdat je de fiets nam, omdat de bus niet reed, en je geen zin had een ander alternatief te bedenken.
Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht
"We hadden ook op de boetekant kunnen inzetten", zegt Arne Schaddelee. Voor fietsen geldt namelijk dezelfde wettelijke limiet als voor autorijden. Maar dat is niet de boodschap die de provincie wil overbrengen: "We willen vooral zeggen: denk van te voren na, hoe kom ik veilig thuis?"
De campagne leidt je naar de site van Trapper Niet In, die je vertelt dat elke week veertig dronken fietsers met hersenletsel op de spoedeisende hulp belanden. "We hopen dat jongeren getriggerd worden door dit soort cijfers, en vervolgens nadenken van: hoe kom ik dan wel veilig thuis? Ook daar bieden we handvatten voor."

Zijn er échte alternatieven?

Wat zijn die alternatieven en handvatten waar Schaddelee het over heeft? De eerste optie die de website noemt: 'regel het OV'. Met een linkje wordt je verwezen naar 9292. Maar kom je daar 's nachts wel mee thuis vanuit de dorps- en stadscentra? Schaddelee: "We hopen zo goed mogelijk. Op dit moment rijden er helaas veel nachtbussen niet, door personeelstekort bij vervoersbedrijven, maar we hopen dat die vanaf 8 juli weer rijden. We streven wel naar goede ov-bereikbaarheid".
Moet het daar niet mee beginnen? Met alleen streven om de fiets niet meer te pakken zou je immers ook weinig opschieten. Dat vindt Schaddelee geen excuus: "Het is zo'n slecht verhaal als je hersenletsel oploopt, omdat je de fiets nam, omdat de bus niet reed, en je geen zin had een ander alternatief te bedenken. Organiseer dat je met een groepje gaat met een bob, of geef met z'n allen een tientje extra uit voor de taxi, of drink wat minder."
Het is natuurlijk niet een soort natuurwet dat je 10 glazen alcohol móet drinken en dan op de fiets nog een paar kilometer naar huis moet fietsen.
Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht
Dat zijn de de andere twee opties volgens de site. De knop 'zoek een taxi', brengt je naar de zoekmachine van google. Kunnen jongeren die zelf niet vinden? Schaddelee lacht: "Oh, dat is dan een gratis tip die ik van jou krijg, heel goed. Dat ga ik intern dan even doorgeven, of we daar wel de goede taxilink aan hebben hangen." Nu is met Uber het regelen van een taxi rondom de stad niet zo moeilijk, maar een tientje is wel een erg bescheiden inschatting. "Als jij voor een paar tientjes alcohol kan nuttigen, en daardoor geen geld hebt voor een taxi, dan heb je ook je prioriteiten niet op orde", aldus Schaddelee.
De laatste tip is vooral een gevolg van wanneer die beoogde bewustwording inderdaad komt. Namelijk het van te voren met elkaar bespreken hoe je veilig thuis komt, en wie er bobt. "Of drink gewoon wat minder. Het is natuurlijk niet een soort natuurwet dat je tien glazen alcohol moet drinken en dan op de fiets nog een paar kilometer naar huis moet fietsen. Dus denk er gewoon over na. Er zijn alternatieven, en dat hersenletsel ga je de rest van je leven last van hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.