Podcast Stadhuisplein: 'Utrecht is zowel het braafste als stoutste jongetje van de klas'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het is volkomen terecht dat Utrecht zich niet aan de regels houdt als het gaat om bijstand voor jongeren. Dat zeggen Jasper van Dijk (SP), Heleen de Boer (GroenLinks) en journalist Tom Staal in de podcast Stadhuisplein. Utrecht loopt namelijk voorop en het is wachten tot de rest van Nederland volgt.
In Utrecht hoeven jongeren met een bijstandsuitkering niet eerst vier weken te wachten voor ze geld krijgen. Een proef daarmee pakte volgens de gemeente positief uit, en dus wordt hij voortgezet. Dat mag officieel niet, maar toch gebeurt het. Daarmee is Utrecht 'het stoutste jongetje van de klas'. "Complimenten voor wethouder Linda Voortman van GroenLinks", zegt Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP. "Ik vind haar daarin heel goed, dat ze jongeren niet gelijk heel hard aanpakt. Utrecht is eigenlijk voorloper."
Luister hier naar de podcast:
Als het gaat om de standplaatsen voor de ambulante handel - denk aan verkopers van bloemen, kaas, vis of loempia's - dan is Utrecht wel het braafste jongetje van de klas. De gemeente past de (Europese) strikt toe, tot chagrijn van de handelaren. Oud-fractievoorzitter Heleen de Boer (GroenLinks): "Het lijkt er wel op dat Utrecht het braafste jongentje van de klas is. Ik heb begrepen dat in 2013 eigenlijk al gezegd is dat er een overgangsregeling is van tien jaar. En dat is het best lastig om nu te zeggen dat we daar nog tien jaar bovenop doen."
Verder praat het panel over het regenboog-zebrapad dat overgeschilderd moet worden. GeenStijl-verslaggever Tom Staal: "Leg eens zo'n regenboogzebrapad aan in Overvecht en Kanaleneiland, want daar is nog veel te winnen op dat vlak." En tenslotte praat men in de podcast over de gebedsruimte in scholen en de burgemeester die plotseling opdook in de Oekraïense hoofdstad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.