Padelperikelen in Loenen aan de Vecht: 'Ik gun iedereen z'n sport, maar niet ten koste van onze rust'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Loenen aan de Vecht - Het is een van de snelst groeiende sporten van Nederland: padel. Steeds meer mensen beleven plezier aan de kruising tussen tennis en squash. Maar met de groei van de sport neemt ook het verzet ertegen toe. Want een padelbaan in de buurt zorgt vaak voor irritatie over met name de geluidsoverlast.
"Kijk hier komen ze te liggen, precies tussen de hockey- en tennisvereniging in." Olivier Langendijk, voorzitter van de Loenense Mixed Hockey Club (LHMC) laat zien waar ze moeten komen: vier gloednieuwe padelbanen. Langendijk wil een deel van het oude hockeyveld opgeven voor de razend populaire sport.
"We hebben een hele oude hockeygeneratie hier en die houdt ermee op. Padel maakt het mogelijk om langer te blijven sporten. Het is voor ouderen goed te doen. Daarnaast is het een sport die tennis langzaam aan het vervangen is. En we willen vooral het sportaanbod op sportpark De Heul interessant houden."

Vergunning ingetrokken

Samen met compagnon Jorden Hagenbeek en de tennisvereniging probeert hij daarom een viertal banen aan te laten leggen. Daarvoor was een vergunning aangevraagd en die was ook toegewezen. Maar de gemeente trok die vergunning vreemd genoeg weer in. Hagenbeek: "Een padelbaan blijkt toch wel iets meer te zijn dan alleen een sportveld, dat heeft iets te maken met die kooi die er omheen staat. Dat maakt het in juridische termen een bouwwerk. En dat mag je niet zomaar hier neerzetten. Daarvoor moet je een uitgebreide procedure volgen."
Het is gewoon irritant, als een druppelende kraan
Omwonende

De aanleg van padelbanen leidt op meer plekken tot verzet van omwonenden. Er is inmiddels een landelijk meldpunt waarop mensen hun beklag kunnen doen. Op de website van het meldpunt wordt gesproken over twee casussen in onze provincie. Zo wilde tennisvereniging LTC in Soest padelbanen aanleggen maar zag daar vanaf toen een onderzoek naar de geluidsbelasting zo tegenviel dat de vereniging besloot om de vergunningsaanvraag in te trekken.

In Mijdrecht creëerde De Ronde Vener en T.V. Mijdrecht drie padelbanen. Toen de banen er eenmaal lagen, kwamen er klachten van de buurt over geluidsoverlast. De tennisverenigingen plaatsten daarop een geluidswal (40 meter breed, 6 meter hoog) waarna het aantal klachten over te hard geluid tot een minimum werden beperkt.

Die procedure moet dus opnieuw worden doorlopen. Met andere woorden: de vergunning moet opnieuw worden aangevraagd. Buurtbewoners volgen die aanvraag kritisch. Eerder protesteerden zij al tegen de aanleg van de padelbanen, en zij zullen dat blijven doen.

Druppelende kraan

Ze vrezen namelijk overlast van de padelpartijtjes. "Het grootste bezwaar is dat het aan de rand van het sportpark komt. Het wordt enorm. Bij elkaar zo'n 1200 vierkante meter", zegt een omwonende die liever anoniem wil blijven. "En het zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot geluidshinder. Het is een soort schietgeluid: tiktok. Het is gewoon irritant, als een druppelende kraan."
Daarbij wijst de buurt op het uitzicht dat verpest wordt en de lichtvervuiling die de lichtmasten zouden veroorzaken. Ze zijn daarnaast bang dat de padelbanen tot laat bezet zullen zijn, met overlast tot gevolg. "Ik gun iedereen z'n sport, maar niet ten koste van onze rust", zegt een man in de opening van de deur van zijn huis.
Volgens Langendijk valt het met die geluidsoverlast nogal mee. "We hebben een rapport laten opmaken en daaruit is berekend dat het geluid ver onder de toegestane norm blijft. Als het boven die norm was gekomen, waren we hier nooit begonnen."
Een omwonende brengt daar tegenin: 'Een redelijk denkende overheid denkt niet domweg: het past binnen de norm, maar weegt alle belangen af."
Veel buurtbewoners voelen zich daarnaast niet meegenomen in de plannen en vinden het vreemd dat de gemeente ruim 200.000 euro bijdraagt aan de aanleg van de banen terwijl zíj vrezen voor overlast en ze zijn verontwaardigd dat het in hun ogen 'kwetsbare buitengebied' ineens een andere bestemming krijgt.
"Ik denk dan: verdorie, denk eerst eens even na over de gevolgen voor de burgers", zegt een buurtbewoner. "We hebben ook geen kans gehad om ons hier tegen te verweren. De vergunning was al vergeven. Wij denken daarnaast dat de banen prima aan de andere kant van het park kunnen zodat wij er minder last van hebben."

Koffie drinken

Hockey-voorzitter Olivier Langendijk wijst die laatste suggestie van de hand. Het afgedankte veld, dat aan de kant van de woonwijk ligt, is de beste plek voor de padelbanen. "Aan de andere kant liggen nieuwere hockeyvelden. Dat zou kapitaalvernietiging betekenen."
Wel wil Langendijk met de buurt in gesprek om een dreigend conflict tussen de sportverenigingen en de buurt in de kiem te smoren. "Er staat een afspraak om koffie te drinken met een van de bewoners. We hopen gewoon in gesprek te blijven.
De verenigingen willen binnen twee weken een nieuwe vergunningsaanvraag voor de vier padelbanen indienen. Ze hopen dan dat de vergunning voor de zomer rond is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.