Tramhalte Wijkersloot in Nieuwegein slecht bereikbaar met rolstoel: ‘Ben helaas geen Tarzan’

© RTV Utrecht
Nieuwegein - Iedereen moet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, vindt de overheid. Maar voor mensen met een rolstoel is het op z'n zachtst gezegd een uitdaging om bij de tramhalte Wijkersloot in Nieuwegein te komen. De voetgangersbrug is te steil en bij de oversteek ernaast komen de voorwieltjes van een rolstoel makkelijk vast te zitten.
Ja, er ligt dus een loopbrug vanuit de woonwijk van Erik Roza naar de tram, maar dat is een behoorlijke klim. Hijgend geeft hij keer op keer een ruk aan de wielen van zijn rolstoel. Op de plattere delen gaat het wel, maar in de steilere bochten is het hard werken. "Ik heb nog goede armspieren, maar hiervoor moet je echt een Tarzan zijn. En dat ben ik helaas niet."
Daarom steekt Roza meestal verderop de weg over. Alleen is die oversteek bedoeld voor fietsers en is het stoplicht daar ook op ingesteld. "Dat haal ik gewoon niet." Nog een probleem: de voorwieltjes van een rolstoel komen makkelijk vast te zitten tussen de rails. Levensgevaarlijk, vindt Roza, die demonstreert hoe hij wheelie na wheelie moet maken om aan de overkant te komen.

D66 wil maatregelen

De lokale afdeling van D66 heeft vragen gesteld over de bereikbaarheid van de halte Wijkersloot. Volgens indiener Hanny Plomp moet het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk zijn. "Misschien wel juist voor mensen met een beperking", voegt ze eraan toe. Ze wil van de gemeente weten wat er aan de situatie gedaan kan worden.

Roza baalt ervan, dat hij niet makkelijker en vooral veiliger bij de tram kan komen om naar zijn werk te gaan. "Als rolstoeler loop je gewoon tegen best wel wat dingen aan waar net niet over nagedacht is. Ik vind het jammer."
Bij de tram komen in Wijkersloot (Nieuwegein)? Dat is in een rolstoel een hele klim
Wat hem betreft is de oplossing simpel: een goed stoplicht (dat lang genoeg op groen staat) en een soort plaat neerleggen. Daardoor wordt de richel bij de rails kleiner en kunnen wieltjes er niet meer in zakken. "Dan heb je gewoon een fatsoenlijke oversteekplaats."

Niet klagen

Roza wil trouwens niet klagen. Hij reist graag en in het buitenland zijn de wegen er vaak veel slechter aan toe dan hier. Maar hier kan het gewoon beter, vindt hij, zelfs voor een geoefende 'rolstoeler' als hij. "Zullen we armpje drukken?"
De gemeente laat weten nog te werken aan de antwoorden op de vragen van D66. Ook moet Nieuwegein nog uitzoeken wie er precies verantwoordelijk is voor de oversteekplaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.