Politiemedewerker ontslagen na racistische en vrouwonvriendelijke opmerkingen

© Tobias Bos
Utrecht - De politie Midden-Nederland heeft vorige week een medewerker ontslagen die werkzaam was als leidinggevende. Uit onderzoek blijkt dat de man zich langere tijd ernstig heeft misdragen, schrijft de politie in een persbericht.
Bij de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie kwamen meerdere klachten binnen over de medewerker. Zo zou hij zich discriminerend en kwetsend hebben uitgelaten over vrouwelijke collega's, bevolkingsgroepen en ongepast gedrag hebben vertoond richting collega's, zoals racistisch taalgebruik, vloeken en het negeren en buitensluiten van collega's. Daarop volgde een onderzoek naar de gedragingen van de man.

Beroepscode

"Het onprofessionele gedrag van de medewerker getuigde van een grondhouding die niet past bij de politie. Het strookt op geen enkele wijze met de beroepscode en de bijbehorende ambtseed van de politie. Dit vormt dan ook de grondslag van zijn ontslag", schrijft de politie. "De medewerker heeft de afgelopen periode, gedurende het onderzoek en de procedure rond deze besluitvorming, niet gewerkt. Met het uitreiken van het ontslagbesluit is het ontslag definitief."
Politiechef Martin Sitalsing keurt het gedrag van de medewerker af. "Integer gedrag is de basis van goed politiewerk. De samenleving mag verwachten dat we als politie zorgvuldig en geloofwaardig ons werk doen voor iedereen in de samenleving. De beroepsidentiteit van de politie komt in het geding als collega’s zich op deze wijze uitlaten over hun medemens."
Volgens Sitalsing heeft de politie een voorbeeldfunctie. "Als collega’s zich discriminerend en ongepast gedragen, treden wij daar vanuit onze verantwoordelijkheid tegenop. Ik vind het belangrijk dat politiemensen zélf aan de bel trekken als collega’s zich niet laten aanspreken op dit type gedrag en niet bereid of in staat zijn daarvan te leren. Een veilige werkcultuur staat voor ons centraal, want het vergroten van de veiligheid buiten, begint binnen onze eigen organisatie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.