4 mei: herdenkingen in de provincie Utrecht

REGIO - Het is vandaag Nationale Dodenherdenking. Burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld zijn omgekomen bij oorlogen en vredesoperaties worden herdacht. Onder meer was er een bijzondere herdenking op het Russische Ereveld.
Hieronder volgt een overzicht van herdenkingen, stille tochten, kransleggingen en andere gebeurtenissen rond dodenherdenking in de provincie Utrecht.
* Voor het eerst zijn er in Rhenen mensen in historisch uniform aanwezig. Vrijwilligers dragen een militaire uitrusting uit 1939 als extra eerbetoon aan de soldaten die er zijn gesneuveld in mei 1940. Zij zullen een erewacht vormen bij het monument op de Grebbeberg en staan er tot zeven uur uur 's avonds. Daarna worden zij afgelost door soldaten van de luchtmobiele brigade in ceremonieel uniform.
* Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven zijn bij de dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.
* Om 19.00 uur is er een stille tocht vanaf Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Die gaat langs De Stenen Man, Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en via de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof in Leusden
* Twee nabestaanden van Sovjetsoldaten zijn in Nederland en gaan naar het Russisch Ereveld in Leusden. Zij gaan eindelijk de laatste eer bewijzen aan hun familieleden die al daar jaren begraven liggen, zonder dat zij dat wisten. De nabestaanden hebben dit bezoek grotendeels te danken aan Remco Reiding en zijn stichting Russisch Ereveld. De laatste jaren heeft hij zich ingezet om familieleden op te sporen.
* Vier F-16's van Vliegbasis Volkel verzorgen vanochtend een fly-by boven het monument voor de gevallenen op voormalig Vliegbasis Soesterberg. De jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vliegen in een zogenoemde missing-man formatie. Dit is een formatie van F-16's waarbij één van de vliegtuigen de formatie verlaat als symbool voor de gevallenen.
* Bij het Luchtmachtmonument Soesterberg is een plechtigheid voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die zijn gevallen sinds 10-5-1940, waar ook ter wereld.
* Boven Lopik maakt een Lancaster Bommenwerper een unieke herdenkingsvlucht. Het vliegtuig komt rond 14.00 uur vanuit Engeland aan en gaat laag over boerderij Zwijnenburg in Benschop en het gemeentehuis in Lopik. Dit naar aanleiding van het feit dat op 3 september 1943 een Lancaster bommenwerper is neergeschoten die in Benschop is gevallen. Er waren zeven bemanningsleden. Vier uit Groot Brittanië en drie uit Australië. Van de zeven zijn er vijf omgekomen. De vlucht is bedoeld als eerbetoon aan de bemanning.
* Bloemlegging Russisch Ereveld in Leusden door leerlingen van de Russische school Amersfoort.
* Het Vorstelijk Complex organiseert diverse activiteiten. Rond 19.30 uur begint een stille tocht vanaf de brandweerkazerne in Zuilen. Om 20.00 uur is er een herdenkingsplechtigheid bij het monument voor de Zuilense gevallenen op het Prins Bernhardplein. Om 20.15 uur wordt de expositie Herdenking geopend. Ook is er Joodse muziek in het Vorstelijk Complex.
* Om 20.30 uur houdt filosoof Robert Riemen een 4 mei-lezing op de Universiteit Utrecht. De toespraak in het Academiegebouw is omstredne omdat Riemen heeft aangekondigd dat hij zal waarschuwen voor het gevaar van Wilders. De PVV liet maandag weten daarover zeer verbolgen te zijn. De partij vindt dat de oorlog wordt misbruikt omde partij zwart te maken.
* In Harmelen is de start van de 4 meiceremonie om 19.00 uur in de St.Bavo kerk. Het thema 'Vrijheid ligt niet op straat' heeft de Oranjeverenigingvereniging Harmelen doen besluiten om in samenwerking met het Inter Kerkelijke Overleg Harmelen een overdenking voor te bereiden. Ook hebben zij de mening aan de groepen 7 en 8 van de Harmelense basisscholen ( OBS de Horizon, RK St. Bavoschool) gevraagd hoe zij over dit thema denken en of zij een gedicht willen schrijven. De beste zullen vandaag zowel in de kerk als bij het monument worden voorgelezen door de maker zelf. Om 19.45 uur is er een stille tocht richting het monument ( in de praatkuil).
* Gerard Achterberg demonstreert in Museum Militaire Traditie 't Schilderhuis in Driebergen hoe in de oorlog met een kristalontvanger kon worden geluisterd naar Engelse zenders of Radio Oranje.
* In Soesterberg begint om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst in de R.K. Carolus Borromeuskerk. Rond 19.45 uur wordt de herdenking voortgezet bij het monument. De herdenkingsbijeenkomst bij het monument zal tot ongeveer 20.55 uur duren.
* In Soest begint om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst in de aula van het Griftlandcollege. Omstreek 19.30 uur is deze herdenking afgelopen en wordt de herdening - na een stille tocht - omstreeks 19.40 uur bij het monument in Soest voortgezet. De herdenking bij het monument zal omstreek 20.25 uur afgelopen zijn.
* Om 18.15 uur start er een stille tocht in Wijk bij Duurstede. Deze gaat via de Steenstraat en de Singel naar de Grote Kerk, waarom 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst begint. Er is muziek en om 20.00 wordt uiteraard twee minuten stilte in acht genomen. Na het zingen van het Wilhelmus volgt een krans- en bloemlegging.
* Ook dit jaar wordt vanuit de Historische Vereniging Oud Veenendaal een wandeling georganiseerd langs de graven en gedenkstenen van oorlogslachtoffers. Onder leiding van een gids zal langs de dan gemarkeerde graven worden gewandeld en bij diverse graven letterlijk en figuurlijk even worden stilgestaan.
* De 4 mei-herdenking in Veenendaal begint om 19,45 uur bij het Monument de Gevallenen aan het Stationsplein. Muzikale bijdrage wordt geleverd door het Ritmeester Veenzangers Mannenkoor en door Harmonie Caecilia. Stichting Veteranen Contact Veenendaal en Reservemilitairen van de Koninklijke Luchtmacht ondersteunen de herdenking.
* Leerlingen van de drie Nieuwegeinse middelbare scholen zijn uitgedaagd mee te doen aan een verhalenwedstrijd. Zij hadden daarbij de keuze uit drie thema's: Onderdrukking, Bevrijding, Herdenking. Verder mocht het verhaal niet langer zijn dan 600 woorden. De drie beste verhalen zullen door de schrijvers/sters worden voorgedragen tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Om 20.00 uur begint de plechtigheid bij het Oorlogsmonument. Om 20.45 uur is er een herdenkingsconcert in de Barbarakerk.
* Bij Kasteel Beverweert in Werkhoven start rond 19.30 uur een stille tocht naar het monument. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur is er een kranslegging en de mogelijk om bloemen te leggen. Daarna is er een fly-by met historische vliegtuigen van Vliegend Museum Seppe (wanneer de weersomstandigheden het toelaten). Er zal één veteraan van het 501 Squadron zal aanwezig zijn.
* Montfoort: samenkomst bij Vredesmonument op het Kasteelplein om 19.45 uur. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur volgen toespraak van de burgemeester, gedichten, muziek en bloemlegging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.