Elektronische neus 'ruikt' astma

AMERSFOORT - Het Astma Fonds in Amersfoort heeft een elektronische neus ontwikkeld. Deze nieuwe onderzoeksmethode om vast te stellen of mensen astma hebben wordt vrijdag gepresenteerd. Dit liet een woordvoerder van het Astma Fonds dinsdag weten op de internationale Wereld Astma Dag.
De elektronische neus is samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam ontwikkeld. Bij kinderen onder 6 jaar is het moeilijk vast te stellen of zij een longziekte hebben. Met de nieuwe onderzoeksmethode is het met 90 procent zeker.
"Het apparaat werkt op dezelfde wijze als een blaastest die gebruikt wordt bij alcoholcontroles. Door de samenstelling van de ingeblazen lucht te meten, kan men beoordelen of iemand astma heeft", aldus een woordvoerder.
Het Astma Fonds presenteert de elektronische neus bij de start van de Longweek, van 9 tot 13 mei. In deze week stellen het Astma Fonds en de apothekersorganisatie KNMP longziekten centraal. Ook wordt er gecollecteerd. Met de opbrengsten van eerdere collectes is de elektronische neus ontwikkeld.
Het Astma Fonds verandert binnenkort de naam in Longfonds. Reden hiervoor is volgens de organisatie dat astma maar één voorbeeld is van een longziekte. "Veel van de andere ziektes zijn minder bekend, maar dat wil niet zeggen dat ze minder ernstig zijn", zegt de woordvoerder.
Nederland telt ruim 1 miljoen mensen met een chronische longziekte. Het grootste deel van hen heeft astma of COPD.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.