200 Twingo's bij elkaar in Amersfoort: 'Het is net een huisdier'

© Tim Keil
Amersfoort - Bij de landelijke bijeenkomst van Twingo-rijders in Amersfoort zondagmiddag stonden er zeker 200 autootjes opgelijnd bij het Eemklooser, en 15 auto's werden verkozen tot één van de mooiste die er zijn.Organisator Tim Keil kan zijn geluk niet op over de viering van het jubileum: "Het was echt helemaal geweldig."
Honderden eigenaren van het autootje kwamen bij elkaar om te vieren dat de Renault Twingo 30 jaar bestaat. Het was de eerste keer dat de leden van de Facebookgroep Twingo 1 een grotere bijeenkomst hadden gepland. Dat er vandaag zeker 200 vers gepoetste Twingo's naar Amersfoort zouden komen had hij niet durven hopen. "Je bent altijd een beetje zenuwachtig als je zoiets organiseert, maar dit was ver boven verwachting. Met 30 waren we al super blij geweest."

15 winnaars

Op de bijeenkomst hebben de auto-eigenaren vooral veel gekletst en andermans exemplaren bewonderd, met een hapje en drankje van de foodtruck. Maar er werden ook onderdelen verkocht en was er een prijsuitreiking voor de mooiste autootjes georganiseerd. Daaruit kwamen 15 winnaars, "anders krijg je misschien gezeur", dacht Tim Keil, "dus op de oorkonde staat: 'Gefeliciteerd, jij hebt één van de mooiste Twingo's.'"
De 15 winnaars kregen verschillende prijzen, en een wel heel speciale oorkonde. "Ik heb contact gehad met de ontwerper van de Twingo, een Franse man van inmiddels 78, en die heeft alle oorkondes gesigneerd." Zijn persoonlijke favoriet zat echter niet bij de winnaars. "Ik vond die van mij het mooist, maar die mocht niet meedoen, vond ik zelf. Dat kun je gewoon niet maken."
Het is net een huisdier, dat naar je kijkt van: 'Kom, neem me mee'
Tim Keil, organisator
Wat maakt die Twingo dan zo bijzonder? Het uiterlijk, vindt Keil. "Ja, het is gewoon echt het leuke koddige uiterlijk, met de schattige kikkeroogjes. Hij is anders dan elke andere kleine auto". De organisator is trouwens niet de enige die dat vindt: "Het is zoals de ontwerper ook zei: 'als je aankomt, is het net een huisdier, dat naar je kijkt van: 'Kom, neem me mee.Als het koud is buiten wil je hem bijna niet buiten laten staan. Dan zou je hem bijna bij de openhaard willen zetten."
Na twee nieuwe modellen Twingo in 2007 en 2014 wordt de auto inmiddels niet meer gemaakt, en dus ligt het helemaal aan het onderhoud hoe goed een exemplaar nog rijdt. Toch zit de schoonheid niet alléén van buiten, legt Keil uit: "Als je een goede hebt, is ie enorm betrouwbaar. En hij rijdt echt niet slecht, áls je een goede hebt."
De organisatie hoopte van tevoren de vier eerste Twingo-kleuren die in 1993 van de band kwamen rollen bij elkaar te kunnen brengen: paars, rood, geel en mintgroen. Dat is gelukt. "Sterker nog, de kleuren die eind 1995, begin 1996 kwamen, zoals zwart metallic en rood metallic, die waren er ook allemaal."
Het model in de vier oorspronkelijke kleuren.
Het model in de vier oorspronkelijke kleuren. © Tim Keil

Van jong tot eind 60 en van arm tot mensen die het wat breder hebben

Er waren allerlei verschillende mensen aanwezig, van jong 'tot eind 60' en van arm tot mensen die het wat breder hebben. "En alles en iedereen kletste met elkaar, maar dat doet ook het autootje." De meeste mensen die er vandaag waren zijn écht fans van dit specifieke model. "Er zijn natuurlijk ook wel Renault liefhebbers, en auto liefhebbers - ik heb zelf ook nog twee andere oldtimertjes - maar ze zijn wel echt helemaal gek op de Twingo."
Is er nog iets anders wat de Twingo-eigenaren dan verbindt? "Naja zoals ik het dan vind, zijn het allemaal vrolijke en normale mensen." En, niet geheel onbelangrijk op zo'n dag, is dat mensen elkaars auto bewonderen en niet afkraken, vertelt Keil. "Dus het is niet van: 'hé die wieldopjes zijn niet origineel, maar meer van 'hé wat een leuke wieldopjes, heb je ze roze gemaakt? vind je dat mooi? oh wat leuk.'"
Het is natuurlijk niet elk jaar dat er zo'n jubileum te vieren valt, maar Keil sluit niet uit dat ze nog een keer zo'n bijeenkomst gaan organiseren. "Misschien over een jaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.