UMC: vrouw van 50 moet zwanger kunnen worden

UTRECHT - Vrouwen van 50 jaar moeten volgens het UMC Utrecht gewoon zwanger kunnen worden. Nu ligt de grens voor het terugplaatsen van een ingevroren eicel op 45 jaar.
Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser pleit voor een leeftijdsgrens van 50 jaar bij terugplaatsen. Dat geldt zowel voor gebruik van eigen eicellen als voor eiceldonatie van iemand anders.
"De grens bij 45 jaar voor vrouwen om behandeld te worden voor onvruchtbaarheid is volstrekt arbitrair", aldus Fauser. "Er zijn geen absolute medische of sociale argumenten om bij 45 jaar te stoppen. Waarom gelden er überhaupt leeftijdsgrenzen voor vruchtbaarheid voor vrouwen, en niet voor mannen?", vraagt hij zich af.
Fauser pleit ook voor de oprichting van een eicelbank in Nederland. Dat is een voorziening waar eicellen worden ingevroren en bewaard die worden afgestaan om door andere vrouwen gebruikt te worden.
Het UMC is begonnen met het invriezen van eicellen van vrouwen met een kinderwens. Momenteel is dat allen mogelijk voor vrouwen met een medische indicatie, maar later dit jaar kan het ook voor vrouwen zonder deze indicatie die hun eicellen willen laten invriezen.
Begin april werd bekend dat het in Nederland wordt toegestaan om eicellen in te vriezen als doel ze op een later moment bevrucht terug te plaatsen. Toen werd bekend dat de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) geen bezwaren meer had tegen de methode, ook wel 'ivf met een pauze' genoemd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) had dat al eerder laten weten.
Het AMC in Amsterdam was al begonnen met het invriezen van eicellen om medische redenen. Eerder moesten vrouwen naar het buitenland uitwijken.

UMC: vrouw van 50 moet zwanger kunnen worden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.