Historisch Museum wil naar Paleis Soestdijk

UTRECHT - Het Nationaal Historisch Museum (NHM) wil graag zijn intrek nemen in Paleis Soestdijk. Dat heeft Erik Schilp, algemeen directeur van het NHM, woensdag gezegd naar aanleiding van een ingezonden brief van vijftien hoogleraren in de Volkskrant.
De hoogleraren pleiten voor het behoud van het Historisch Museum en roepen op Paleis Soestdijk beschikbaar te stellen als locatie voor het museum. Zij zijn bang dat het museum als gevolg van de huidige bezuinigingen kan verdwijnen.
Het museum heeft geen eigen pand. Het kabinet zag vorig jaar af van de plannen voor nieuwbouw naast het Openluchtmuseum in Arnhem. Het NHM organiseert wel reizende exposities.

LEEG

Sinds het overlijden van prins Bernhard, eind 2004, staat paleis Soestdijk leeg. Het gebouw werd op 30 november 2006 overgedragen aan de Staat. Sinds die tijd vinden er rondleidingen plaats en trekt Soestdijk een half miljoen bezoekers per jaar.
De Rijksgebouwendienst zoekt naar een definitieve bestemming. Daarover moet voor 1 januari een beslissing worden genomen. Het besluit hangt af van de bijdrage van de overheid aan de restauratie, de renovatie, het beheer en het onderhoud van de gebouwen en het landgoed. De totale kosten daarvan worden hoger geschat dan 100 miljoen euro.
Schilp zou liefst volgend jaar al zijn intrek nemen in het paleis in de gemeente Baarn. "Het zou goed zijn voor het paleis en voor ons museum. De locatie spreekt tot de verbeelding en we denken dat zowel bezoekers als sponsors hier geld voor overhebben.
Het NHM zou het paleis tijdens de restauratie gewoon toegankelijk willen laten voor publiek. "De werkzaamheden zouden in fases kunnen worden uitgevoerd", aldus Schilp.

Historisch Museum wil naar Paleis Soestdijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.