Beschermde vleermuis zorgt voor spanning in Doorns transformatorhuis

Doorn - Een beschermde vleermuis die mogelijk in een transformatorhuis in Doorn woont, zorgt ervoor dat een belangrijke reparatie van een transformator een jaar duurt in plaats van een paar weken. Dat bevestigt Stedin na berichtgeving in het AD. Zo’n twaalfduizend huishoudens hebben daarom een verhoogd risico op grote stroomstoringen. Opvallend genoeg is niet zeker dat de vleermuis ook echt in het gebouwtje zit.
“De trafo moet er via het dak uit", vertelt regiodirecteur Warmold ten Zijthoff van Stedin. “En in het dak zit dus mogelijk de vleermuis. Dat moet onderzocht worden en inclusief dat onderzoek duurt de reparatie dus ongeveer een jaar.”
Provincie Utrecht
Volgens een eerder onderzoek van de provincie Utrecht valt niet uit te sluiten dat een vleermuis onder het dak van het transformatorhuis woont. Het dak van het transformatorhuis mag er van de provincie pas af, als duidelijk is welke maatregelen nodig zijn om de vleermuis te beschermen. Omdat er geen sprake is van een noodsituatie, verleent de provincie geen ontheffing.
“En dat snap ik ergens wel", zegt Ten Zijthoff. “Het gaat om regels die je tot op Europees niveau kan aanvechten. Die nemen we serieus. Maar in dit geval kan je als provincie ook een andere afweging maken. Als we nu een stroomstoring krijgen, zijn de gevolgen heel groot.”
Normaal gesproken staan er namelijk twee transformatoren in het gebouw. Als er één stuk gaat dan kan er snel over worden geschakeld op de ander, vertelt de Stedin-directeur. “Nu we er maar één hebben betekent het dat een storingsteam bij een storing 26 punten handmatig om moet schakelen. In een ideale situatie zou dit zes tot acht uur kosten. Maar je moet ook bedenken dat bij zo’n grote stroomstoring stoplichten niet werken en er wat meer chaos is. Het zou ook zomaar een uur of vijftien kunnen duren.”
De kans dat het fout gaat is acht procent, blijkt uit de gegevens van Stedin. “We hebben alle gegevens ingevoerd in ons systeem en daaruit komt dat getal van acht procent. Ik vind dat een erg groot risico. Als we te maken krijgen met zo’n grote stroomstoring zijn de gevolgen echt groot. Vorig jaar is er een grote stroomstoring geweest in Spijkenisse en daar duurde het ook een uur of twaalf voor die was opgelost. Dus we weten hoe vervelend dat is.”