Waar is de Amersfoortse winkel van Sobiborslachtoffer Jacob? Kleindochter Rose gaat op zoek in podcast

Amersfoort - Hij had vier warenhuizen voordat de oorlog begon, overgrootvader Jacob van journalist Rose Heijnen. Eén daarvan stond in Amersfoort. Tijdens de oorlog verdwenen Jacob, zijn gezin en zijn winkels. Wat er met die winkels is gebeurd, onderzoekt Heijnen in haar podcast 'De Verdwenen Winkels'.
Jacob kwam met zijn gezin om in concentratiekamp Sobibor. Slechts één dochter overleefde de oorlog: Emmy, de oma van Heijnen. Zij durfde niet te achterhalen wat er met de winkels van haar vader was gebeurd. De moeder van Heijnen begon in de jaren 90 haar eigen zoektocht, maar stopte omdat ze het te beladen vond.
Een generatie later neemt Heijnen luisteraars mee in haar onderzoek. Ze is zelf in Amersfoort opgegroeid en wist wel wat er was gebeurd met haar overgrootvader en dat zijn winkels zijn verdwenen, maar wilde meer weten. Over waarom zij nu in haar familiegeschiedenis is gedoken zegt ze: "Mijn oma leeft nu nog, ze is 85. Ik moet het eigenlijk nu uitzoeken. Dan weet zij ook wat er is gebeurd."
'Een hele nare geschiedenis'
Heijnen vertelt dat oma Emmy de oorlog en wat er met haar familie is gebeurd veel heeft weggeduwd. "Ze praat nu wel redelijk over de oorlog, maar dat heeft ze lang niet gedaan", vertelt Heijnen. En Emmy bleek toch nieuwsgierig te zijn naar wat er was gebeurd met de winkels. Heijnen vertelt dat haar oma het toch belachelijk vond dat ze na 80 jaar nog niet wist wat daarmee was gebeurd.
Inmiddels weet Heijnen wat er met de winkels, en dus ook met die in Amersfoort, is gebeurd. Dat heeft ze ook met haar oma gedeeld. "Het is echt een hele nare geschiedenis."
De zoektocht en daarmee de podcast die ze gemaakt heeft, heeft ze in eerste instantie voor zichzelf gedaan. Nu ze zelf onderzoek heeft gedaan naar wat er is gebeurd met Joodse bedrijven tijdens de oorlog, komt ze erachter dat dit een onderwerp is waar überhaupt nog niet zoveel onderzoek naar is gedaan.
De zoektocht
De winkel in Amersfoort heette Epa en was een warenhuis, vergelijkbaar met een Hema volgens Heijnen. Haar zoektocht begon waar die van haar moeder was gestopt, bij een KvK-dossier. Daarna is ze de archieven ingedoken.
Niet alleen de Utrechtse Archieven hadden informatie, maar ook de Nationale Archieven in Den Haag hielpen Heijnen met antwoorden vinden. "Je doet een soort van luikje open en dan komt er van alles naar boven."
De Epa in Amersfoort is tijdens de oorlog nog verkocht aan een winkel die tegenwoordig nog bestaat. Maar voor die verkoop is er nog van alles gebeurd met de winkel. "Maar de winkel wordt verkocht terwijl de Joodse eigenaar en aandeelhouders er niet zijn, dus het is wel een dubieuze verkoop geweest."
Heijnen zoekt voor de laatste aflevering van haar podcast contact met de winkel die de Epa heeft gekocht om dat bedrijf een kans te geven om te reageren hierop.
Luister hier het hele interview met Rose Heijnen