Emotionele herdenkingen in de regio

REGIO - De 4-meiherdenkingen zijn 66 jaar na het aflopen van de Tweede Wereldoorlog nog steeds emotioneel. In Leusden hebben twee Russische nabestaanden van Sovjet-soldaten voor het eerst hun gesneuvelde familieleden bezocht.
Op het militair ereveld liggen ruim 850 omgekomen Russische krijgsgevangenen. Amersfoorter Remco Reiding heeft zich met zijn stichting ingezet om familieleden op te sporen.
In Benschop kwam een Lancaster-bommenwerper uit Engeland overvliegen. In 1943 gebeurde dat ook. Dat toestel werd toen neergehaald en van de 7 bemanningsleden sneuvelden er 5. De vlucht van woensdag was een eerbetoon.
Tientallen mensen keken bij het monument naar het vliegtuig, dat tot verrassing van velen van een andere kant kwam aanvliegen.
Om 20.00 uur is in de hele regio bij monumenten, in Kamp Amersfoort, bij de Dom in Utrecht en op de Grebbeberg in Rhenen in alle rust de oorlog herdacht. Volgens de politie was het een waardige herdenkingsavond zonder incidenten.
Zo'n 1000 mensen liepen mee met de stille tocht van voormalig kamp Amersfoort naar de militaire begraafplaats in Leusden. De burgemeesters van de twee gemeenten liepen voorop in de tocht.
Ook in Rhenen was de belangstelling voor de 4 mei herdenking groot. Bij de 2 minuten stilte op de Grebbeberg waren zo'n 3000 belangstellenden aanwezig.

Nabestaanden Sovjetsoldaten op Russisch Ereveld Leusden
Vlucht van Lancaster voor omgekomen vliegeniers in Benschop
Bijzondere herdenking op de Grebbeberg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.