Bouw azc Kamp van Zeist bijna afgerond, 400 bewoners snel verwacht

© Roel Breet / RTV Utrecht
Zeist - Op het voormalig militair terrein Kamp van Zeist kunnen binnenkort in totaal vierhonderd vluchtelingen terecht, dat heeft COA bekend gemaakt. De vluchtelingen kunnen maximaal vijf jaar blijven op de locatie. De beslissing is gemaakt in overleg met gemeentes Zeist en Soest.
Er verblijven op dit moment al tweehonderd vluchtelingen in Kamp van Zeist, het militair terrein dient nu als crisisopvang. Het azc dat daarvoor in de plaats komt is bijna af. Als de eerste vluchtelingen daarin trekken, wordt de noodopvang op hetzelfde terrein afgebroken.
Naar verwachting zullen de eerste bewoners op 15 mei verhuizen van de noodopvang naar het azc. "Het is een geleidelijk proces", zegt locatiemanager Gerben van Os over de verplaatsing van de bewoners. COA hoopt 1 juni de noodopvang te kunnen sluiten.

Sporten, leren en ontspannen

Het azc zal uitgerust worden met een aantal faciliteiten die het comfortabeler moeten maken voor de bewoners. Zo zijn er kamers voor drie personen of grotere kamers geschikt voor gezinnen van vijf of zes personen. Het sanitair en de keuken worden gedeeld met meerdere kamers. Daarnaast is er een eigen basisschool aanwezig op het terrein.
Het pand, dat uit allerlei blokken bestaat van een oud gebouw van Philips in Eindhoven, zal ook een recreatieruimte hebben en een grasveldje om een balletje te trappen. COA probeerde ook een fitnessruimte te creëren in het pand. "Maar dat bleek wat lastig, we hebben dan te maken met wat wetten en regels die dat ingewikkeld maken," zegt Van Os.

Nieuwe gezichten

De tweehonderd bewoners uit de noodopvang gaan dus in elk geval naar het nieuwe pand. Daar zullen waarschijnlijk een aantal gezinnen uit de gemeente Utrecht bijkomen, vanwege de basisschool die aanwezig is op de locatie. Van Os vermoedt dat dit rond de twintig mensen zullen zijn.
De overige plekken zullen gevuld worden door vluchtelingen die momenteel elders in de noodopvang zitten, bijvoorbeeld in Ter Apel.
COA gaf in 2021 aan dat de toestroom van vluchtelingen in Nederland zo groot is dat er behoefte was aan meer opvanglocaties. Het pand in Kamp van Zeist mag maximaal vijf jaar als azc gebruikt worden. Daarna wordt het terrein weer beschikbaar voor natuur en recreatie.

De omwonenden

Volgens de gemeente Zeist zijn omwonenden telkens goed op de hoogte van de plannen rondom het azc. Kamp van Zeist ligt binnen de gemeentegrenzen van Zeist maar vlakbij Soesterberg, dat weer bij de gemeente Soest hoort.
Van Os bevestigt dat omwonenden goed op de hoogte worden gehouden. "Meldingen van overlast krijgen we eigenlijk niet. Ja, dat iemand aan de verkeerde kant van de weg loopt. Maar we krijgen ook te horen van mensen uit Soesterberg dat de bewoners juist vaker gedag zeggen dan hun eigen buren." Van Os zegt ook dat COA de bewoners stimuleert naar buiten te gaan, door te gaan sporten bij de voetbalvereniging of de sportschool in het dorp.
Eind vorig jaar werd bekend dat de bouw van het azc vertraging op zou lopen. De tweehonderd vluchtelingen die op dat moment in de noodopvang verbleven, woonden in paviljoens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.