RTV Utrecht-serie 'Een Dag op Daelwijck'

UTRECHT - RTV Utrecht is maandag 9 mei gestart met de vijfdelige serie 'Een Dag op Daelwijck'. De afleveringen worden op televisie uitgezonden in U Vandaag (18.00 uur) en op Radio M Utrecht in Utrecht komt thuis (17.00 uur).
RTV Utrecht liep een dag mee op het bekendste crematorium van Utrecht: Yarden Daelwijck. Dat is al ruim 40 jaar een begrip in Utrecht en omstreken. Er vinden 1500 tot 1700 crematies per jaar plaats en 800 verstrooiingen. Soms zijn hier op een dag wel acht uitvaarten en crematies. Op één uitvaart kunnen tot wel 800 gasten komen.
We leren Hennie en Patrick, de ovenisten kennen. Zij bedienen de ovens waar de overledenen in gecremeerd worden en strooien de as ook uit op het terrein. Ruth en Anita zijn gastdames en Carlo en André de managers. Hoe gaan zij om met alle emoties die ze dagelijks zien? En hoe zien ze hun eigen uitvaart voor zich?

AANPOTEN

Op de dag dat wij meelopen staan een paar verstrooiingen en vier uitvaarten op de agenda. Een gemiddelde dag, die toch flink aanpoten betekent voor alle vaste werknemers van het crematorium.
Verder gaat manager Carlo naar het verbouwde crematorium in Doetinchem, om te kijken wat het nieuwe Feeling Evironment concept inhoudt, dat ook naar Daelwijck komt. Volgens dit concept moet bijvoorbeeld de oven invoerruimte rood zijn; de kleur van de vluchtigheid. Zo vergeet de familie dit sneller.

OVENS

De ovenisten krijgen tussendoor ook nog bijles van de ovenproducent uit Duitsland. Er komen nieuwe ovens, die mensen met meer gewicht aan kunnen. Hard nodig, want nu moet Daelwijck soms mensen wegsturen, omdat ze te groot zijn voor de ovens en de ovens zijn milieuvriendelijker; we kunnen onze huizen zelfs verwarmen met de warmte die bij de crematies vrij komt.
Verder praten we over trends; het is al lang niet meer alleen koffie en cake op een uitvaart. Van stamppotten tot haring en champagne; alles kan tegenwoordig.

Een dag op Daelwijck - 1
Een dag op Daelwijck - 2
Een dag op Daelwijck - 3
Een dag op Daelwijck - 4
Een dag op Daelwijck - 5
Een dag op Daelwijck - 1
Een dag op Daelwijck - 2
Een dag op Daelwijck - 3
Een dag op Daelwijck - 4
Een dag op Daelwijck - 5

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.