Bankier en NFF-baas Frans Afman overleden

UTRECHT - Topbankier, filmfinancier en oud-voorzitter van het Nederlands Film Festival (NFF) Frans Afman is woensdag op 77-jarige leeftijd overleden. Een woordvoerder van het NFF heeft donderdag een bericht daarover van De Filmkrant bevestigd. Hij was al enige tijd ernstig ziek.
Afman was jarenlang hoofd van de entertainmentdivisie van de Credit Lyonnais Bank Nederland. Tot zijn klanten behoorde een aantal grote onafhankelijke buitenlandse filmproductiebedrijven.
Daardoor speelde de Nederlander in de jaren zeventig en tachtig een rol in de financiering van grote, veel bekroonde Amerikaanse speelfilms als A Room with a View, Dances with Wolves, The Name of the Rose, Platoon, Terminator, Total Recall en enkele Rambo- en Superman-films.

GERIDDERD

Tussen 1996 en 2007 was Afman bestuursvoorzitter van het Nederlands Film Festival. Bij zijn vertrek werd hij geridderd in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse filmwereld.
Cinema Egzotik, de filmclub van regisseur Martin Koolhoven en filmmagazine The Cult Corner, besteedt donderdag 12 mei aandacht aan het overlijden van Afman. In cultureel centrum De Balie in Amsterdam vertonen zij dan de klassiekers Jacob's Ladder van Adrian Lyne en Platoon van Oliver Stone. Afman hielp als bankier de financiering van Platoon rond te krijgen.
Filmkenner en gastheer van de avond Ronald Simons van The Cult Corner had Afman recent nog benaderd om een bijdrage te leveren aan de bijeenkomst. Maar deze moest de uitnodiging afslaan omdat hij te ziek was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.