Amersfoorter verdacht van jarenlang misbruik van dochter en kleinzoon: 'Ik ben zelf jaren met plezier door mijn vader misbruikt'

© Pixabay
Leusden - "Het is voor een deel ontstaan doordat ikzelf jaren, overigens met plezier, door mijn vader ben misbruikt. Dat heb ik dusdanig fijn gevonden dat ik daardoor ook de grens overschreden heb." Met die woorden verklaarde een 69-jarige man uit Amersfoort het jarenlange misbruik van zijn dochter en stief-kleinzoon. Als het aan de officier van justitie ligt gaat de man vijf jaar de gevangenis in. Zijn dochter zou recht hebben op 75.000 euro aan schadevergoedingen.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) begon het verregaande misbruik van zijn dochter toen het meisje vier jaar oud was en duurde dat tot haar veertiende. Aan zijn stief-kleinzoon zou hij zich voor het eerst hebben vergrepen toen de jongen negen jaar oud was. Pas toen twee jaar later uitkwam wat opa had gedaan, kwam daar een einde aan.
Hij zei dat het ons geheimpje zou blijven. Dat het voor ons speciaal was en dat ik het aan niemand mocht vertellen. Anderen zouden het niet begrijpen.
Dochter van verdachte

Nichtjes

De nu 26-jarige dochter had jarenlang gezwegen over wat haar vader met haar had gedaan. "Het was hun geheimpje, anderen zouden het niet begrijpen", zou hij regelmatig hebben gezegd. Ook was ze bang dat haar vader in de gevangenis zou komen, of dat haar ouders zouden scheiden en zij dan alleen bij hem zou moeten wonen.
Maar omdat ze bang was dat haar kleine nichtjes hetzelfde zou overkomen, stapte de jonge vrouw over haar schaamte en angsten heen. Zij vertelde haar broer wat haar was aangedaan en tijdens een familieberaad kwam alles naar buiten. Kort daarna bleek dat de man ook zijn stief-kleinzoon, een kwetsbare jongen met veel problemen, had misbruikt.
Toen hij daar door zijn schoondochter mee werd geconfronteerd, meldde de verdachte zich bij de politie. Maar later tijdens een verhoor beriep hij zich op zijn zwijgrecht, om vervolgens bij de reclassering weer een beperkt aantal van de beschuldigingen toe te geven.

Misselijkmakende details

In de rechtszaal werden de pijnlijke en misselijkmakende details met de Amersfoorter besproken. Het misbruik van zijn dochter had thuis in Leusden plaatsgevonden, wanneer haar moeder haar vaste verenigingsavond had en op andere momenten als zij niet in de buurt was. Het zou ook zijn gebeurd in een vakantiehuis in Ermelo en tijdens het kamperen in Duitsland.
De stief-kleinzoon werd door opa misbruikt als hij bij hem ging logeren en als opa kwam oppassen. De jongen stribbelde meerdere keren tegen, maar de man ging dan toch door. "Misschien omdat ik het vroeger zelf ook plezierig vond, dacht ik dat dit ook zo zou gaan". zei hij. Hij vermoedde dat hij nog een stukje verder zou zijn gegaan, als de jongen er thuis niets over had verteld.

Geheugenverlies

Tijdens de rechtszaak bekende de man schoorvoetend een deel van de zaken die de slachtoffers over hem hebben verteld. Veel feiten zei hij zich niet meer precies te kunnen herinneren. Dat het zo vaak was gebeurd en zo heftig was als de slachtoffers zeggen, kon hij zich niet meer voor de geest halen. Voor zijn geheugenproblemen was hij ook al naar de huisarts geweest, zei hij.
De man beweerde bij de reclassering eerder al dat hij destijds niet had geweten dat het strafbaar was wat hij deed en dat de kinderen "er zelf om vroegen." Hij zei dat hij achteraf tot inzicht was gekomen en zich nu kapot schaamde, maar daar klonk geen greintje oprechtheid of emotie in door.
De officier van justitie vroeg de verdachte tevergeefs om meer openheid over de verdenkingen. Daar hebben de slachtoffers volgens haar recht op. Ook kan het OM door zijn houding moeilijk bepalen wat zijn drijfveren zijn om kinderen seksueel te misbruiken.

Liegen

Het is een raadsel waarom het misbruik zo lang heeft kunnen doorgaan. Uit gesprekken met zijn vrouw, van wie hij inmiddels is gescheiden, blijkt dat ook zij als kind door hem werd misbruikt. Hij is veel ouder en kwam vroeger bij haar thuis oppassen. Desondanks is zij met hem getrouwd toen zij meerderjarig was. Ook haar zusje zou destijds door hem zijn betast.
Jaren geleden waren er wel aanwijzingen dat er iets mis was binnen het gezin. Jeugdzorg deed daar toen onderzoek naar. "Maar jij wist je eruit te liegen", zei zijn dochter vandaag in de rechtszaal.
De gedetailleerde bespreking van de zaak maakte zichtbaar veel los bij de aanwezige familieleden en met name bij zijn dochter. Zij zat een groot deel van de zitting te huilen, maar maakte dapper gebruik van haar spreekrecht. Daaruit bleek dat het misbruik bij haar een diep psychisch trauma heeft veroorzaakt. Voor de stief-kleinzoon zijn de gevolgen eveneens groot en ook voor hem werd een schadevergoeding geëist.

Geen spijt

Toen de verdachte van de rechtbank het laatste woord kreeg, toonde hij op geen enkel manier spijt tegenover zijn dochter en de rest van de familie. "Het financiële plaatje ga ik proberen te verwezenlijken. Maar ik heb enkel AOW", zei hij op tamelijk opgewekte toon.
Zijn advocaat betoogde in een hard pleidooi dat voor veel van de verdenkingen onvoldoende bewijs is. Ook vindt hij dat de gevolgen voor de slachtoffers beter onderbouwd zouden moeten worden en dat het proces eerder afgehandeld had moeten worden. De vijf jaar cel die het OM eist en de gevorderde schadevergoedingen zijn volgens hem dan ook veel te hoog.
Wat de rechtbank daar van vindt, wordt duidelijk bij de uitspraak op 17 mei.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.