Lopend van Wageningen naar Schoonrewoerd met bevrijdingsvuur: 'Het symboliseert de vrijheid die we moeten koesteren'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Schoonrewoerd - Traditiegetrouw werd vannacht het bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, de plaats waar de Duitse bezetters zich op 5 mei 1945 overgaven. Gemeenten kunnen het vuur daar ophalen en meenemen naar hun dorp of stad. Zo'n vijftien inwoners van Schoonrewoerd hebben dat vannacht, al lopend en fietsend, gedaan. "Het geeft wel écht een gevoel van vrijheid als je in het pikdonker met zo'n vlam op de dijk loopt", zegt een van de fakkeldragers.
Vanochtend rond 08.00 uur brandt het bevrijdingsvuur al op het Kerkplein in Schoonrewoerd. De veertien lopers en fietsers zijn net aangekomen en hebben het vuur aangestoken. "Het was best bijzonder", vertelt een van hen. "Rustig en vredig. Het was genieten met een grote G."
Naast het dat het "bijzonder" en "genieten" was, draait het natuurlijk ook om de symbolische waarde, zo erkennen ook de lopers. Het idee is dat het vuur zich net zo over Nederland verspreid als de vrijheid deed in 1945. "Het symboliseert de vrijheid die we nu in Nederland hebben. Die is niet vanzelfsprekend en moeten we koesteren." En een vrouw vertelt dat ze samen met haar dochter meeliep. "Ik kon haar niet bijhouden, ze had er flink de pas in", grapt ze, "maar het voelt wel alsof ik symbolisch het vuur heb doorgegeven aan de nieuwe generatie.

Feestelijk ontbijt

Met het bevrijdingsvuur begon de dag nog maar, want net als in de rest van de provincie stonden er ook in Schoonrewoerd allerlei activiteiten gepland. Zo gingen de kinderen dauwtrappen en was er daarna een bevrijdingsontbijt, waar zo'n tachtig mee aten. Aansluitend werd de bevrijding herdacht.
Een van de aanwezigen laat weten het belangrijk te vinden dat de oorlog en de bevrijding jaarlijks herdacht worden. Zelf heeft ze veel over de oorlog gehoord van haar vader, die er graag over vertelde. "Bijvoorbeeld over dat er Canadezen bij ons op zolder huisden en de Duitsers aan de keukentafel zaten. Dat was voor het gezin natuurlijk wel spannend."

'Wees je bewust'

Maar nu de oorlog steeds langer geleden is, dreigen dit soort verhalen vergeten te worden. "Ik vind dat we de verhalen moeten blijven vertellen omdat het een groot goed is om vrij te zijn. Kijk maar naar Oekraïne. Dus vier vandaag de vrijheid én wees je bewust van wat het betekent om vrij te zijn. Sinds de oorlog in Oekraïne is dat nog belangrijker geworden."
De veertien fakkeldragers zijn inmiddels allemaal bijgekomen van hun nachtelijke tocht en maken ze zich klaar voor het ontbijt. "Ik heb wel heel veel kilometers gelopen", vertelt een van de deelnemers trots. "Dus na een hele nacht lopen heb ik des te meer zin in koffie en ontbijt."
Niet alleen naar Schoonrewoerd werd het bevrijdingsvuur. Ook in Baarn liep een groepje 's nachts vanuit Wageningen terug naar huis. Het ontsteken van het bevrijdingsvuur zag er daar als volgt uit:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.