Verkenner adviseert provinciale coalitie met zeven partijen: 'Haast geboden'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Als het aan informateur Anne Lize van der Stoel (VVD) ligt, gaan BBB, VVD, CDA, ChristenUnie, Volt, SGP en JA21 proberen een coalitie te vormen in de Provinciale Staten. Volgens Van der Stoel is haast geboden en is de kans op een overeenkomst met deze partijen het grootst.
De vorige verkenner, Danny de Vries, voerde 24 gesprekken en zette daarbij vooral in op een coalitie met BBB en GroenLinks. Die partijen hebben beide zeven zetels en zijn daarmee de grootste in de provincie. Ook Van der Stoel begon haar gesprekken met deze twee partijen, maar eind vorige week bleken de verschillen toch te groot en werd de stekker uit de onderhandelingen getrokken.

'Snelheid geboden'

Volgens BBB werd die beslissing met name genomen door GroenLinks, omdat zij "onoverkomelijke verschillen" zagen. GroenLinks zei dat beide partijen van mening zijn dat de verschillen te groot zijn. De BBB wilde daarna andere fracties uitnodigen om samen tot een "stabiel en breed gedragen college" te komen. De informateur stelt nu voor dat met zeven partijen te gaan doen.
In de gesprekken met de vorige verkenner vertelde ChristenUnie dat een rechtse coalitie voor hen een no-go was, tenzij er in "eventuele onderhandelingen een andere koers wordt gevaren" dan die zij nu verwachten. Vooral op het gebied van de energietransitie verwacht de partij grote verschillen in inzicht. Nu ook Volt gaat meepraten, hoopt ChristenUnie wellicht dat er daadwerkelijk een andere koers wordt gevaren.
Ondanks de verschillen tussen de partijen vindt Van der Stoel dat er haast gemaakt moet worden met het vormen van een coalitie. "Snelheid is geboden, nu het kabinet besluiten moet nemen over de grote veranderingen en bewoners behoefte hebben aan duidelijkheid van alle bestuurslagen", staat in het adviesrapport. Ook moet de begroting voor 2024 binnenkort worden vastgesteld.
Vanavond debatteren de Statenleden over het advies van de verkenner.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.