Kwestie Vahstal kost Amersfoort 'slechts' 5 miljoen, schadevergoeding veel lager dan verwacht

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Amersfoort - Amersfoort moet projectontwikkelaar Hans Vahstal 5.350.000 euro betalen in een langslepend conflict over woningbouw. Dat hebben bindend adviseurs tussen beide partijen vandaag bepaald. Dat bedrag is vele malen lager dan eerder geschat werd; zowel Vahstal en de gemeentelijke advocaat hadden het eerder over tientallen miljoenen euro's. De ruim vijf miljoen euro loopt vanwege rente nog wel iets op.
Amersfoort en Vahstal zijn al decennia verwikkeld in een conflict over grond en woningbouw. De gemeente kwam toezeggingen die tientallen jaren geleden zijn gedaan over de bouw van 244 woningen niet na. Daarom kreeg de gemeente eind 2020 van bindend adviseurs in de ruzie te horen dat de projectontwikkelaar een aanzienlijke vergoeding mag verwachten.
Bekijk hier een korte samenvatting van het conflict tussen Vahstal en de gemeente Amersfoort, die we in 2021 maakten

Vernietigen van eerder advies lukte niet

Eind vorig jaar probeerde Amersfoort dat bindend advies nog te vernietigen bij de rechter, maar die ging daar niet in mee. Vanaf dat moment is er achter gesloten deuren gebakkeleid over de hoogte van de schadevergoeding. In een tussenzitting liet een advocaat van de gemeente zich zelfs ook nog een bedrag van minstens 48 miljoen euro ontvallen.
"Dat de bindend adviseurs nu op iets meer dan 5 miljoen euro uitkomen, is opvallend. Dat bedrag van 5,3 miljoen euro loopt nog op vanwege de rente van de afgelopen jaren, maar dat zal lang niet uitkomen op de tientallen miljoenen euro's waarover eerder werd gespeculeerd. Het is een flinke schadevergoeding, maar ook een hard gelag voor de projectontwikkelaar die ongetwijfeld op meer had gehoopt", vertelt verslaggever Jordi de Jong.

College gaat bedrag bestuderen

De gemeente wilde vandaag niet reageren. Het college zegt het advies nader te bestuderen en die dan in een besloten bijeenkomst met de raad toe te lichten. Ook dat gebeurt achter gesloten deuren, omdat de gemeente heeft besloten dat er geheimhouding rust op het dossier.
In theorie kunnen Vahstal en de gemeente deze beslissing over het bedrag nog bij de rechter proberen te vernietigen, maar de kans dat dat lukt is niet heel groot. Dan moet bewezen worden dat de adviseurs grote steken hebben laten vallen.

Jaren 70

Het conflict tussen Vahstal en Amersfoort vindt zijn oorsprong aan het eind van de jaren 70, wanneer Vahstal zijn werk als woningbouwer begint en ziet dat Amersfoort wil uitbreiden. Hij besluit een aantal weilanden rond de stad te kopen, maar de toenmalig wethouder was daar niet van gediend.
Na gesprekken met het stadsbestuur zegde Vahstal zijn contracten met de boeren op. In ruil daarvoor zou hij later een ander project door de gemeente toegewezen krijgen. Een paar jaar later gingen andere bouwers toch met de grond aan de slag, tot verontwaardiging van Vahstal.

Gemeente komt afspraken niet na

Wat daarop volgt is een jarenlange discussie over het al dan niet nakomen van afspraken. Daarom sluiten de gemeente en de vastgoedontwikkelaar in 1998 een overeenkomst: Vahstal mag 375 woningen in Amersfoort bouwen. Die overeenkomst wordt in 2005 nog eens benadrukt met de afspraak dat de gemeente tien jaar de tijd heeft om genoeg bouwmogelijkheden aan te bieden.
Volgens Vahstal is de gemeente die afspraken niet nagekomen. Hij vindt vooral dat hij te weinig opties in de lucratieve, luxe vrije sector heeft gekregen. Verder overleg met de gemeente heeft na jaren steggelen volgens hem geen zin meer en daarom start hij een bindend adviesprocedure.

'Verkwisting'

Een driekoppig team van onafhankelijke juristen komt eind 2020 tot de conclusie dat de gemeente tekort is geschoten in haar aanbod tot woningbouw aan Vahstal. Van de 375 woningen die de gemeente aan had moeten bieden, heeft dat voor 131 stuks op een correcte manier plaatsgevonden. Voor de overige 244 woningen is dat niet het geval, waardoor Vahstal volgens de commissie aanspraak maakt op een schadevergoeding.
“Als de gemeente de overeenkomst was nagekomen door bouwgrond te leveren, was de schade nul komma nul euro geweest. Al dat traineren verveelvoudigt het bedrag, een onvoorstelbare verkwisting van publieke middelen”, zou de advocaat van Vahstal in een tussenzitting hebben gezegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.