BBB gepasseerd in Utrechtse formatie, GroenLinks en VVD nu samen aan zet: 'We zijn teleurgesteld en boos'

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Provincie Utrecht - De BBB is niet meer aan zet in de coalitiebespreking voor de Provinciale Staten. Een meerderheid van de Statenleden besloot gisteren de BBB te passeren en dat GroenLinks en VVD allebei een verkenner aanstellen die op zoek gaat naar een meerderheid. Dat is opmerkelijk, want eerder op de dag kwam informateur Anne Lize van der Stoel met het advies dat zeven partijen met elkaar zouden gaan praten, onder wie de BBB.
BBB-fractievoorzitter Anton Verleun noemt het vanochtend op Radio M Utrecht "ontzettend jammer" dat zij niet de mogelijkheid hebben gekregen om met andere partijen op inhoud verder te praten. "We zijn echt ontzettend teleurgesteld en ook wel boos over hoe het nu gaat."
"Ik was er ook wel emotioneel onder, we hebben er heel veel tijd en energie ingestoken om de leiding te nemen", vervolgt Verleun. "We hebben één kans gekregen om er met GroenLinks uit te komen, en hebben niet de mogelijkheid gekregen om er met andere partijen over te praten, en nu wordt de leiding bij GroenLinks en de VVD gelegd. Het lijkt alsof wij uitgesloten worden. Ik heb het gevoel dat er een spel gespeeld wordt."
Informateur Anne Lize van der Stoel adviseerde maandagmiddag dat zeven partijen met elkaar zouden gaan praten: BBB, VVD, CDA, ChristenUnie, Volt, SGP en JA21. Maandagavond kwamen alle Statenleden samen om over haar voorstel en het vervolg van de formatie te debatteren.
Anton Verleun bij Radio M Utrecht
BBB erkende dat het lijkt op een rechtse coalitie, maar zei dat er in de onderhandelingen zeker iets mogelijk is om tot elkaar te komen. Een noodgreep, noemde GroenLinks het. PvdA hield het op een noodsprong. En volgens de VVD zijn de verschillen tussen sommige van deze zeven partijen nog groter dan de verschillen tussen BBB en GroenLinks. Twee partijen die vorige week concludeerden dat zij niet samen in een coalitie kunnen, omdat de verschillen te groot waren.
De SP had dan ook "geen idee wat ChristenUnie en Volt in deze combinatie denken te vinden." Voor Volt was de keuze gebaseerd op "realisme en pragmatisme." Zonder gesprek, geen conclusies, citeerden zij een uitspraak die VVD eerder op de avond deed.

Breekpunten

De ChristenUnie was kritischer. Zij maakten duidelijk dat asiel en migratie en windmolens en zonneweides op land voor hen breekpunten waren. Van JA21 en BBB wilden zij daarop een antwoord krijgen. Onder meer omdat JA21 in het verkiezingsprogramma heeft staan niet alleen tegen nieuwe windturbines te zijn, maar ook bestaande windturbines te willen afbouwen.
Maar op die punten kreeg de ChristenUnie geen bevredigend antwoord. JA21 wilde geen uitspraken doen op individuele onderwerpen. BBB-fractievoorzitter Anton Verleun wilde plenair geen concessies doen en eerst het gesprek aan gaan. Ook liet hij een grote stapel met e-mails zien die zij hadden gekregen van mensen die zich zorgen maken over de negatieve gezondheidsgevolgen van windmolens. Hij moest wel kritisch zijn op windmolens, zo wilde hij zeggen.
Direct na de schorsing concludeerde Arne Schaddelee - de nummer 2 van de ChristenUnie - dat de partij "geen comfort" voelde om met deze zeven partijen de gespreksronde in te gaan. Dat zou al snel een toneelspel worden, meende hij.
Hij wilde dat de bal voor de formatie bij GroenLinks komt te liggen, omdat die partij meer ervaren is. "Maar dit betekent zeker niet dat wij BBB buitenspel zetten." De voorkeur van de ChristenUnie heeft het nog steeds dat BBB en GroenLinks er samen uitkomen en dat er twee verkenners tegelijkertijd aan de slag gaan.
Uiteindelijk kwam een meerderheid van de Statenleden overeen dat dat een verkenner wordt namens GroenLinks en een verkenner namens de VVD. Het zal in ieder geval niet de huidige verkenner Anne Lize Van der Stoel worden. Na kritiek van meerdere partijen op haar omgang met de griffie in de gesprekken tussen BBB en GroenLinks, maakte zij zelf bekend niet door te gaan.
Woensdag willen GroenLinks en VVD duidelijk hebben wie de verkenners worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.