Het Utrechtse stroomnet slibt dicht, maar waar moet het hoogspanningsstation uitbreiden?

Breukelen - Netbeheerder TenneT onderzoekt zes locaties voor een mogelijk nieuw hoogspanningsstation in de provincie. Twee daarvan werden door omwonenden zelf aangewezen, meldt de netbeheerder. Het Utrechtse stroomnet zit mede door de energietransitie op slot, en dus moet de capaciteit worden vergroot. Het belangrijkste knelpunt is het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk.
Nu de omslag van gas en olie naar (groene) stroom in versneld tempo doorzet, mede als gevolg van de Oekraïne-oorlog, is de urgentie voor de uitbreiding hoog. Warmtepompen, elektrische auto's en zonnepanelen zijn in opmars, terwijl het elektriciteitsnet dichtslibt.
In de plannen om het hoogspanningsstation uit te breiden heeft TenneT zelf vier locaties onderzocht. Uitbreiding naast het bestaande hoogspanningsstation lijkt de meest kansrijke optie van die vier. Vervolgens heeft TenneT de omgeving gevraagd of er nog alternatieve locaties zijn, waar niet aan gedacht is in het onderzoek, zodat er geen opties over het hoofd worden gezien. Er zijn twee suggesties ingediend: een ten noorden van Ruwiel, en een ten westen van de A2.
Naast de knooppunten ook de kabels
Niet alleen op de hoogspanningsstations nadert het limiet van de stroomcapaciteit. Eerder vandaag stuurde energietransporteur Stedin al een brandbrief naar de provincie in verband met het dichtslibbende stroomnet. Volgens Stedin moet Utrecht (net als Zeeland en Zuid-Holland overigens) snel mee gaan betalen aan het leggen van dikke stroomkabels in de regio. Het gaat om een investering van miljoenen.
In ruil voor de investering zouden de provincies een klein aandeel verwerven in Stedin, nu eigendom van 42 gemeenten. De nood aan geld bij Stedin is hoog. Om de ergste problemen bij Stedin het hoofd te bieden beloofde het Rijk al toe te treden als aandeelhouder, met een inleg van 500 miljoen euro. Financieel topman Danny Benima van Stedin doet in een brief, die is afgeleverd aan de formatietafels, een klemmend beroep op de provincies om dat voorbeeld te volgen, aldus Trouw.
De locatie-suggesties die TenneT heeft gekregen van de omgeving worden nu onderzocht door Movares, het ingenieursbureau dat over de uitbreiding van het hoogspanningsstation gaat. Op 11 mei worden de resultaten gepresenteerd en is er ruimte voor vragen in het Van der Valk Hotel Breukelen. Wie daarbij wil zijn kan zich aanmelden tot woensdag 10 mei 17.00 uur. Half mei wordt er een definitief besluit genomen over de locatiekeuze.