Amersfoortse winkels mogen op feestdagen open, maar niet op allemaal

© AS Media
Amersfoort - Winkeliers in Amersfoort mogen op Nieuwjaarsdag en eerste pinksterdag de deuren openen. Eerste kerst- en paasdag moeten ze wel gesloten blijven. Met dat compromis maakte een zeer verdeelde gemeenteraad dinsdag een einde aan een lange discussie over de openingstijden van winkels.
Wel of niet 365 dagen per jaar open? Die vraag stond centraal in de gemeenteraadsvergadering. De huidige winkeltijdenverordening uit 2013 is duidelijk: met Kerst, Pasen, Pinksteren en Nieuwjaarsdag moeten de winkels dicht blijven. Het college wilde die regeling behouden met als uitzondering dat alleen in zeer bijzondere gevallen ondernemers de deuren mogen openen. De gemeente zou dan per keer beoordelen of een situatie bijzonder genoeg is.
“Niet meer van deze tijd”, vinden een aantal fracties en daarom dienden zij een voorstel in om de keuzevrijheid bij de ondernemer neer te leggen.

Compromis

Maar dat bleek een lastige keuze. D66, VVD, Denk en Amersfoort voor Vrijheid kwamen met het voorstel voor het afschaffen van overheidsbemoeienis. Dat betekent dat winkels 365 dagen per jaar open mogen, waarbij ze alleen op 4 mei om 19:00 uur dicht moeten zijn. “We verplichten niemand om op die dagen ook open te gaan. We willen de ondernemers zelf de vrijheid geven om de keuzes te maken”, licht Marjolein Perdok (D66) die keuze toe.
ChristenUnie, PvdD kwamen met een compromis: niet vier, maar twee feestdagen open. Eerste paas en -kerstdag blijven gesloten, op de andere dagen mogen de ondernemers de deuren wel openen. “Kerst en Pasen zijn echt familiedagen. Dat moeten we zo houden”, vindt Hans Bol (ChristenUnie). Daarnaast wil de partij voorkomen dat nog vaker de deuren open zetten leidt tot nog meer consumeren. “We moeten daarin juist minderen.”
Die tussenoplossing kon rekenen op een nipte meerderheid. Ook CDA stemde voor dat compromis, en dat is opmerkelijk.

Worsteling

De christendemocraten waren in eerste instantie voorstander van vrije winkeltijden voor ondernemers, maar daar kwamen ze deels op terug. Het voorstel lag binnen de partij erg gevoelig, gaf raadslid Alex Engbers toe. “Het opgeven van die Christelijke feestdagen is ingewikkeld, maar we willen ook blijven kijken naar wat er in de samenleving gebeurt.”
De stemming en het debat verliepen dinsdag uitermate verwarrend. Meerdere keren, en voor lange tijd, werd de vergadering geschorst vanwege onduidelijkheid over de inhoud van de voorstellen van beide kampen. Zo zorgde de regelgeving rondom de ramadan voor vragende gezichten.
Tijdens de ramadan mogen bepaalde winkels, zoals bakkers, op extra uren rondom zonsopkomst en -ondergang open. Daarnaast blijft de winkelsluiting op 4 mei na 19:00 en dus eerste Paas- en Kerstdag intact

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.