Interpol neemt Heulmeisje mee in campagne om vermoedelijke vrouwenmoorden op te lossen

© Politie.nl
Maarsbergen - De Nederlandse politie lanceert vandaag samen met Interpol een grootscheepse campagne om jaren na de vondst van negen dode vrouwen toch nog hun moordenaar te vinden. Het gaat om moorden op vrouwen waarbij de identiteit van de slachtoffers jaren later nog steeds onbekend is. In de meeste gevallen waren de lichamen zwaar verminkt.
De oudste zaak, die rond het zogenoemde Heulmeisje uit Maarsbergen, is al een mysterie sinds 1976. Op zondag 24 oktober 1976 vonden wandelaars bij parkeerplaats De Heul langs de snelweg A12 het lichaam van een meisje. Ze was verstopt onder aarde en takken. Het werd nooit duidelijk wie zij is of wie er verantwoordelijk was voor haar dood. Ook is niet officieel vastgesteld dat ze is vermoord.
Zelfs naar de leeftijd van het Heulmeisje blijft het gissen. Vermoedelijk was ze tussen de 13 en 20 jaar oud. Uit isotopen-onderzoek naar haar stoffelijk overschot werd enkele jaren geleden vastgesteld dat zij vermoedelijk tot haar zevende in Duitsland tussen het Ruhrgebied en de Eifel woonde. Daarna heeft ze waarschijnlijk tijd doorgebracht in de toenmalige DDR of ergens anders in Oost-Europa. In het jaar voor haar overlijden kreeg ze eenzijdig voedsel te eten, wat zou kunnen wijzen op armoede. De politie doet nog altijd onderzoek naar de identiteit van het meisje om haar ‘haar naam terug te geven en haar waardigheid’
In 2022 deed de politie voor zover bekend voor het laatst een poging de identiteit van het Heulmeisje te achterhalen. Ook is er de wens om een verwantschaponderzoek met dna-materiaal van het stoffelijk overschot te starten. Daarbij wordt gekeken of mensen wiens dna in de systemen van politie en justitie voorkomen wellicht verre familie van het Heulmeisje zijn.
De politie gooit het nu dus over een andere boeg met een grote campagne in samenwerking met Interpol. Het Heulmeisje wordt daarbij, samen met acht andere 'cold cases' uit Nederland, behandeld in de campagne Identify Me. Hierbij vragen bekende Nederlanders als Carice van Houten, zangeres S10 en de Belgische actrice Veerle Baetens in het Engels, Duits en Frans aandacht voor oude onopgeloste moordzaken op vrouwen.
Naast het Heulmeisje gaat het voor Nederland om vrouwen die dood werden achtergelaten in onder meer Teteringen, Amsterdam, Schiedam en Amstelveen. Voor heel Europa gaat het in totaal over 22 onbekende vrouwen. Hun lichamen werden gevonden in Nederland, Duitsland en België.
© Politie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.