Kringloopwinkels balen van gedumpte spullen voor de ingang: 'Het is echt idioterie'

Dit vond de kringloop in Amersfoort voor de deur.
Dit vond de kringloop in Amersfoort voor de deur. © Kringloop Amersfoort Leusden
Provincie Utrecht - Kringloopwinkels hebben veel last van mensen die buiten openingstijden spullen dumpen voor de ingang. Banken, stoelen, bureaus of tapijten; het gaat soms om halve huisraden. Een groot probleem, want de kringloopwinkels zitten er helemaal niet op te wachten. "Mensen denken: ik doe alles in een doos en zet het gewoon neer."
Bij Noppes in Woerden maken ze het wekelijks mee. Het komt zelfs voor dat iemand een halve woonkamer pal voor de ingang zet. "Dan kun je niet eens meer binnenkomen", zegt bedrijfsleider Vincent Rutten.
Bovendien: meestal zijn de spullen onbruikbaar. "Enerzijds omdat het is natgeregend, maar het merendeel is van zulke slechte kwaliteit dat het rechtstreeks naar de milieustraat moet."

Boa's ingeschakeld

Bij de kringloop in Leidsche Rijn zijn ze het zó zat, dat ze de plaatselijke boa hebben ingeschakeld. Die houdt na sluitingstijd een oogje in het zeil, vertelt Sascha Pigmans van Emmaus Parkwijk. Bij de filialen in de Utrechtse wijken Overvecht en Lombok gebeurt dat ook.
Eerder had Pigmans al waarschuwingsborden opgehangen. Daar stond op dat afval dumpen een boete van 260 euro zou opleveren. "Maar zelfs dat maakt mensen niets uit. We kunnen de boel helemaal afzetten, maar dan zetten ze het verderop neer." De inzet van de boa's heeft wel wat positief resultaat, zegt Pigmans.

Zooi wegbrengen is duur

Niet alleen is het veel werk om alle waardeloze spullen weg te halen, het is ook een financieel probleem. "We maken kosten om al die spullen af te voeren", zegt Vincent Rutten van de Woerdense kringloop. "Het is echt idioterie."
Bij Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden merken ze ook steeds vaker dat mensen spullen voor de ingang zetten. "We willen graag dat ze weten dat het voor ons echt een probleem is", zegt Hans Kok. "Wij moeten namelijk betalen voor de stortkosten van afval. Bovendien zien we graag dat gebrachte spullen bijdragen aan een duurzame samenleving."
Ik weiger alles van Koningsdag. Dan krijg je de meest rare zooi aangeboden.
Sascha Pigmans van Emmaus Parkwijk
Sascha Pigmans van de kringloop in Leidsche Rijn probeert ook binnen de openingstijden streng te zijn. "Mensen denken: ik doe alles in een doos en zet het gewoon neer. We proberen mensen te laten nadenken: wat zou je zelf nog kopen of graag in een winkel willen zien? Al het andere breng je naar de stort."
Nóg strenger is Pigmans als de kleedjesmarkten net voorbij zijn, of tijdens de feestdagen in december. "Ik weiger alles van Koningsdag. Dat zijn van die momenten in het jaar, net als Kerst en Sinterklaas, dan krijg je de meest rare zooi aangeboden. Rij zelf even naar het afvalscheidingsstation."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.