Universiteit Utrecht spreekt van 'klimaatnoodtoestand', demonstranten willen grotere stappen

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - De Universiteit Utrecht (UU) spreekt vanaf nu over een klimaatnoodtoestand. Daarmee willigt de universiteit een deel in van de eisen van actiegroep End Fossil: Occupy!. De onderwijsinstelling wilde dat woord tot nu toe niet gebruiken, maar ziet nu in dat hierdoor lijkt alsof het de klimaatverandering niet urgent vindt. De actievoerders zijn blij met de eerste stap, maar willen dat er meer gebeurt. "We zijn nog lang niet klaar met acties voeren."
Dat de Universiteit Utrecht (UU) de klimaatverandering niet urgent vindt is een misvatting, zegt voorzitter van het College van Bestuur Anton Pijpers. "Wij onderschrijven juist dat er sprake is van urgentie en een crisis. Onze eigen wetenschappers luiden hiervoor ook al langere tijd de noodklok. Daarom stond onze universitaire verjaardag in maart in het teken van de klimaatcrisis. Duurzaamheid en de energietransitie zijn dan ook verweven in ons onderwijs, onderzoek en in onze bedrijfsvoering."

Te juridisch benaderd

Pijpers realiseert zich door de gesprekken met de actievoerder dat de universiteit het woord te juridisch heeft benaderd: "De Universiteit Utrecht verkeert zelf niet in een noodtoestand, maar we zien dat er naar aanleiding van klimaatproblemen op sommige plekken in de wereld echt een noodtoestand bestaat. Daarom kiezen we er vanaf nu voor om in onze communicatie over een ‘klimaatnoodtoestand’ te spreken om de positie van de Universiteit Utrecht met betrekking tot de klimaatverandering nog explicieter te maken, en daarmee aan te sluiten bij de woorden die in de samenleving gangbaar zijn", aldus Pijpers.
Actievoerders van End Fossil: Occupy! bezetten het Minnaertgebouw de afgelopen drie dagen, en zijn enigszins tevreden met de toezegging. "We vinden het heel fijn dat er iets gebeurd is. Met het uitroepen van de klimaatnoodtoestand is een stapje in de goede richting gezet. Maar er moet nog veel meer gebeuren", laat de actiegroep in een reactie weten.

Meer acties op komst

Aanvankelijk stelde de actievoerders drie eisen aan de UU. Zo moeten alle banden met de fossiele brandstofindustrie worden verbroken, moet de UU meer transparantie tonen en verantwoordelijkheid nemen en moet de universiteit toegankelijk gemaakt worden voor iedereen.
De toezegging valt volgens de groep onder het tweede punt: "Maar er moet vanuit de universiteit nog meer vaart achter, ze moeten grotere stappen gaan zetten Daarom zullen we terugkomen. We zijn nog lang niet klaar met acties voeren", verzekert de groep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.