Kan irritatie over hondenpoep leiden tot meer veiligheid? In Nieuwegein hopen ze van wel

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Nieuwegein - Er is ‘zóveel’ hondenpoep in de Muntenbuurt in Nieuwegein, dat inwoners zich daaraan ergeren. Maar het bracht de gemeente óók op een goed idee: als er toch veel hondenbezitters door die wijk wandelen, kunnen ze net zo goed de veiligheid in de gaten houden. Een kijkje in de buurt waar hondenuitlaters gaan surveilleren.
Het is een wijk in Nieuwegein waar bijna de helft van de inwoners zich weleens onveilig voelt. “Meestal gaat het prima, maar ’s avonds laat ik liever niet in mijn eentje de hond uit”, vertelt buurtbewoner Annabel. “Dan laat ik mijn vader met me mee lopen.”
Criminaliteit op straat, auto’s die er nét te lang staan en hangjeugd. Inwoners kunnen – hoe fijn ze de wijk in beginsel ook vinden – een hele waslijst oplepelen. En het is precies dát gevoel dat dit project moet gaan aanpakken, zegt Joey van Meurs, projectleider Veiligheid in de Muntenbuurt. “We zien en horen dat het veiligheidsgevoel hier lager is dan op andere plekken. Als er daarom écht veel mensen extra alert worden, kunnen we een hoop bereiken.”
Dit is hoe hondenuitlaters in Nieuwegein politie gaan helpen

'Inwoners met hond kennen de wijk'

Van Meurs doelt op WAAKS 2.0. Een tweede versie van een project dat al tien jaar in Nederland bestaat. Politie, gemeente en hondeneigenaren werken hierbij samen. “Je moet het zo zien: inwoners met een hond kennen hun wijk zó ongelofelijk goed, dat hen van alles kan opvallen”, legt hij uit. “Het kan die ene auto zijn waar je continu mensen in en uit ziet stappen, bijvoorbeeld. Het is bij veel mensen ook een onderbuikgevoel, denk ik.”
Wat je met zo’n ‘verdachte situatie’ kunt doen? Het idee van dit project is dat hondenuitlaters die situaties gaan melden. “Ze krijgen een kaart met waar ze die melding kunnen doen. Voor een opvallend moment bijvoorbeeld bij handhaving, zien ze een poging tot inbraak: dan direct 112.”

Werkt dit project?

In plaatsen waar WAAKS al eerder is ingezet, zie je niet per se cijfers dat het aantal inbraken daalt. Dat zegt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Wat het project wél bereikt? Een stuk meer meldingen bij de politie. Bewoners zouden meer betrokkenheid en meer sociale controle in de wijk ervaren.

Dan is wel de vraag: heeft iedere hondenuitlater hier zomaar zin in? Samantha uit de Muntenbuurt – wandelend met hond langs een rij bomen – denkt dat het wel even moet landen. “Het is niet dat iedereen met hond ineens álles aan de politie gaat doorgeven. Sommige mensen zullen denken: laat maar waaien. Maar wij lopen wel zo vaak door de wijk, dat we heel goed een steentje bij kunnen dragen.”
Als we allemaal wat meer opletten, komen we denk ik een heel eind
Samantha, hondenuitlater
Projectleider Joey van Meurs begrijpt dat sommige buurtbewoners misschien over een drempel moeten stappen. In andere projecten lees je ook dat enkele inwoners bang zijn voor represailles van criminelen, en daarom bewust maar niets melden. “Ik wil benadrukken dat je misdaad altijd anoniem kunt melden. Doe je een melding, is het handig als je bijvoorbeeld onthoudt: op welk tijdstip gebeurde wat ik zag? Of om welk kenteken of adres gaat het?”
Of dit de Muntenbuurt veiliger gaat maken is dus nog even de vraag. Aan het aantal hondenpoep-resten te zien zijn er veel mensen die potentie hebben mee te kunnen doen aan het project. Uitlater Samantha: “Als we allemaal wat meer opletten, komen we denk ik een heel eind.”

Meld verdachte situaties met spoed bij de Politie via 112 of bij minder spoed 0900 - 8844. Doe je liever anoniem een melding dan kun je dit doorgeven via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 - 7000.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.