Bovag ziet veel onveilige caravans de weg opgaan: 'Verontrustende cijfers'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Bunnik - Haperende remmen, een defecte gasinstallatie of versleten banden: het lijkt erop dat er nogal wat onveilige caravans de weg opgaan. Bij brancheorganisatie Bovag in Bunnik was er met bijna een derde van alle caravans die vorig jaar een onderhoudsbeurt kregen wel iets mis. "Verontrustende cijfers", vindt het Bunnikse bedrijf.
Het aantal onveilige caravans ligt nog veel hoger, vermoedt de brancheorganisatie. De caravans die bij hen werden gecheckt zijn namelijk van eigenaren die zelf een inspectie besloten uit te voeren. "In Nederland is geen verplichte periodieke keuring voor caravans. Het zijn dus caravans waarvan de eigenaar bovengemiddeld veel aandacht heeft voor onderhoud en veiligheid."
Bovag vindt de conclusie dan ook gerechtvaardigd dat "over het gehele park van caravans de noodzaak tot reparatie en onderhoud waarschijnlijk nog veel hoger is".

Fors veiligheidsrisico

Van de 3022 caravans die vorig jaar bij Bovag een onderhoudsbeurt kregen, kwamen 917 pas na een of meer reparaties door de keuring. Meestal zat het probleem in het remsysteem, in andere gevallen ging het vaak om de gasinstallatie of het onderstel.
"Het niet verhelpen van deze euvels levert een fors veiligheidsrisico op, voor de eigenaar van de caravan én voor medeweggebruikers", merkt de Bovag op. En dus luidt het devies om nu, of in ieder geval vóór het vakantieseizoen, gasslangen en banden te controleren op scheurtjes en datum. "En minimaal één keer per twee jaar de caravan laten controleren door een vakman."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.