'Jeetje wat een beest', Lia ziet Stellers zeearend in Achterveld

De zeearend werd eerder in Oudewater gezien
De zeearend werd eerder in Oudewater gezien © Ria de Wit
Achterveld - De ontsnapte Stellers zeearend heeft zich weer laten zien in onze regio. Lia uit Achterveld spotte de enorme vogel toen ze vanmorgen rustig een kopje koffie zat te drinken. "Ik keek net op het juiste moment naar buiten, zag 'm aan komen vliegen en zei: jeetje wat een beest."
Lia wist niet wat ze zag toen de zeearend voorbij kwam. "Wij hebben hier best veel vogels in de buurt, maar ik zag deze aan komen vliegen en hij is echt heel groot." De zeearend is ongeveer 1 meter hoog, en de spanwijdte kan tot wel 2,5 meter zijn.
Vorige maand werd het dier ook al in onze provincie gezien, toen in Oudewater. Het gaat waarschijnlijk om een exemplaar dat is ontsnapt uit een Belgisch park. De afgelopen weken kwamen op de website waarnemingen.nl meerdere meldingen binnen over de zeearend. Het lijkt erop dat de vogel rondcirkelt op de grens tussen Utrecht en Gelderland; de zeearend werd recent onder meer gezien in Scherpenzeel, Barneveld en Putten.
En vandaag lijkt ie dus Achterveld als nieuwe stek gekozen te hebben. De vogel streek neer in een boom die Lia vanuit haar huis kan zien. Volgens de Achterveldse zit de zeearend daar al meer dan anderhalf uur. "Hij zit wel op een afstandje, nu zie ik een zwarte vlek met een witte streep op de vleugel. Als ie z'n kop omdraait zie je zo'n grote, gele snavel. Het is echt een heel mooi beest."
Dichterbij kruipen om een goede foto te maken, wil Lia niet. "Ik ben bang dat hij dan wegvliegt." Rond 11.00 besloot de vogel alsnog richting Leusden te vertrekken.
© Lia uit Achterveld

Van Oudewater naar Kockengen en Achterveld

Op 10 april werd de zeearend in Oudewater gezien. Een inwoonster nam toen contact op met vogelpark Avifauna, die liet weten dat het waarschijnlijk om een Stellers zeearend gaat, die vooral in het oosten van Rusland, China en Japan voorkomt. Het lijkt erop dat het dier afkomstig is uit het Belgische park LaBiomista. Eind maart ontsnapte daar twee zeearenden. Nadat de roofvogel in Oudewater werd gezien, vloog hij ook over Kockengen. Daarna vertrok hij uit de provincie, totdat hij afgelopen weekend weer in Achterveld werd gezien, en vandaag dus weer. Lia: "Ik dacht die is allang weg. Maar het is hier mooi, dus hij blijft hier rondvliegen!"

Vangen of laten gaan?

Valkenier Gerard van den Brink probeerde al meerdere keren om de roofvogel te vangen, vertelde hij maandag op Radio M Utrecht. Maar zijn pogingen slaagden niet. "Na twee weken krijgt zo'n vogel echt honger, dus op een gegeven moment komt dat instinct naar boven. Dan pakt ie eerst eens een keer een kip, en ganzen vangen kan hij ook. Hij eet nu liever levend aas dan dood aas, wat hij in de dierentuin kreeg. Hij is helemaal verwilderd nu."
Van Den Brink snapt dat mensen zullen denken: hij heeft nu lekker z'n vrijheid terug. "Maar je moet je ook bedenken dat hij het in dat park super goed heeft, en dat hij daar niet de gevaren loopt die hij in de vrije natuur wel loopt. Het is niet voor niets dat een vogel in de dierentuin wel 50 wordt, en in het wild een jaar of 12. De grootste angst van het dierenpark is dat ie een keer tegen een windmolen, of een trein of iets dergelijks aanvliegt."
Ook de vogelgriep is een risico voor de vogel. "Die ziekte kan voorkomen bij alle wilde vogels. De kans dat hij een keer een zieke vogel opvreet is best groot." Maar of het nog lukt de zeearend te vangen, is maar zeer de vraag. "Die vang je niet meer zomaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.