'Ridouan T. moet eigen verdediging voeren na arrestatie advocaat'

© Nieuwsuur
Vianen - Ridouan T. heeft de rechtbank Amsterdam laten weten dat hij zijn eigen verdediging gaat voeren in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Dat heeft een bron dicht bij de strafzaak aan het ANP laten weten. In het proces Marengo wordt T. uit Vianen door justitie gezien als hoofdverdachte.
Zijn detentieadvocaat Thomas van der Horst laat aan de NOS weten dat T. wel op zoek is naar een advocaat, omdat hij graag wil worden bijgestaan. Tot die is gevonden, zal T. noodgedwongen zelf zijn verdediging voeren.
Dat heeft alles te maken met de arrestatie van T.'s advocaat Inez Weski op 21 april. T. heeft de rechtbank laten weten dat hij alle onderzoekswensen die Weski heeft gedaan in stand houdt. Zij heeft de rechtbank onder meer gevraagd om nader onderzoek te doen naar het verhaal van een commando die zegt te zijn benaderd met de vraag naar mogelijkheden T. te 'neutraliseren', een eufemisme voor doden. Dat zou zijn gebeurd toen T. nog voortvluchtig was. Hij werd eind 2019 in Dubai gearresteerd.
Weski (68) wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van T. vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld.
Ze zit nog altijd in voorarrest, want de voorlopige hechtenis werd 4 mei met dertig dagen verlengd. Weski zit sinds sinds vandaag niet meer in beperkingen. Hierdoor mag ze weer contact hebben met de buitenwereld. Hiervoor mocht ze alleen met haar advocaat communiceren.

Eigen verdediging

Verdachten mogen hun eigen verdediging voeren, maar de rechtbank kan toch een advocaat toewijzen als zij dat nodig vindt. De kwestie wordt komende woensdag op zitting bij de rechtbank in Amsterdam besproken. Dan staat een voorbereidende (regie)zitting op de agenda voor alle verdachten in de strafzaak.
Tegen T. is een levenslange gevangenisstraf geëist. Ook vijf medeverdachten hoorde de langst mogelijke straf eisen. Twee van hen, de broers Mao R. en Mario R., werden ook bijgestaan door Weski. De verdediging van Mao is overgenomen door een kantoorgenoot, Mario R. zit momenteel ook zonder advocaat. Dat geldt ook voor kroongetuige Nabil B., zijn advocaten hebben eerder dit jaar de verdediging neergelegd.

PGP-telefoons

Marengo gaat over een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Het bewijs dat het OM denkt in handen te hebben steunt op onder meer onderschepte berichten over criminele handelingen uit de PGP-telefoons van de verdachten, maar kwam pas aan het rollen nadat kroongetuige B. zich bij justitie had gemeld. Hij heeft belastend over meerdere verdachten verklaard, in ruil voor strafvermindering. De uitspraak in de inmiddels jarenlang slepende zaak staat eind oktober gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.